2023.06.01., csütörtök - Tünde
Budapest: 18o - 21o
Az ország 19 megyéjében

Majdnem minden napra jutott egy lakástűz tavaly Hevesben

frisshirek.hu, 2023. január 10. - 18:57
Majdnem minden napra jutott egy lakástűz tavaly Hevesben

Heves vármegyében a tavalyi évben 341 otthon jellegű ingatlanban vagy annak melléképületében keletkezett tűz, 8 százalékkal több, mint a 2021-es évben. 2022-ben 7545 négyzetméternyi épített terület égett le, mely 47 százalékkal több, mint előző évben. A számokat elemezve elmondható, hogy majdnem minden napra jutott egy lakástűz.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Hevesben lakástüzekben tavaly 2 ember vesztette életét, 23 pedig megsérült. Eloltásukhoz 581 tűzoltóautót riasztottak, a szakembereknek összesen 267 órára volt szükségük az oltáshoz. A leghosszabb beavatkozás több mint nyolc órán át tartott: novemberben Hatvanban a Mikes utcában egy családi házban robbanás történt, füstölt az épület, melynek egyik fala bedőlt és egy részén a tető is beszakadt. A megrongálódott, balesetveszélyes részeket a tűzoltók visszabontották, a tüzet eloltották.

Az egységek az oltási munkálatok közben egy holttestet találtak. A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 10 lakástűz után indult tűzvizsgálati eljárás.

A leggyakrabban nyílt láng használata, elektromos probléma, a fűtési rendszer hibája, főzés, vagy dohányzás vezetett tűzhöz – tájékoztatott a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. 

Mint írták, 7 esetben panelház valamelyik lakásában keletkezett tűz, ez 5 esettel kevesebb, mint 2021-ben. 50 alkalommal a kéményből indult ki a tűz, közel minden hetedik lakástűz a kéményben keletkezett. 29 kigyulladt épületben gázpalackok is voltak, amelyek nehezítették az oltást. A tűzzel érintett otthonokban jellemzően nem voltak füstérzékelők, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni. 

A szén-monoxid-érzékelők hazai elterjedése ezzel szemben már sokkal kedvezőbb képet mutat. 2022-ben megyénk tűzoltói 37-szer vonultak szén-monoxid miatt. A gyilkos gázt 33 esetben telepített szén-monoxid-érzékelők jelezték. Az érzékelők terjedésének köszönhetően halálos baleset tavaly nem történt vármegyénkben, azonban 5-en szenvedtek valamilyen fokú mérgezést.

A szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van és a tűz nem kap elég levegőt. Minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amelynek látható, elérhető az égéstere. A tragédiák elkerülése érdekében gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről és érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni.

Fotó: illusztráció, pixabay.com