Csollány Szilveszter egy éve januárban hagyott itt bennünket, miután alulmaradt a koronavírussal folytatott küzdelemben. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornásznak a család volt a mindene, sokszor mondogatta:

ha a család boldog, nincsen gondod

- emlékezik vissza a Blikk abban a cikkében, amelyben a család rossz anyagi helyzetére hívja fel a figyelmet.

Egy fantasztikus sportkarrier után varázslatos, kiteljesedett családapa lett. Semmi baj, megyünk tovább – ez volt a szava járása, ebből próbálok most erőt meríteni. Kimondhatatlanul hiányzik

- mondta még halála utána özvegye, Csollány Judit. Szilveszter még a TV2 extrémsport-vetélkedőjébe, az Exatlon Hungary-ba is benevezett, hogy mindent meg tudjon adni családjának. Három gyermeke van - akik közül egy a korábbi házasságából született, és Írországban él -, Csollány Juditékkal egy soproni házban éltek, amelyen komoly tartozás maradt.

A két tinédzserlányt nevelő özvegy nem győzi egyedül fizetni a megemelkedett kamatokat, az infláció és az elszabadult energiaárak szorításában. Ezért még karácsony előtt levelet írt a Magyar Tornaszövetségnek, de még Orbán Viktor miniszterelnöknek is segítséget kérve a hitel törlesztésében.

December közepén kaptunk levelet Judittól, amelyben arra kért minket, segítsünk nekik, hogy ne kerüljenek utcára a gyerekekkel

- nyilatkozta Magyar Zoltán, a szövetség elnöke a Blikknek.

Azt írta, már nem tudják fizetni a banki kölcsönt, amit évekkel ezelőtt vettek fel a soproni házukra. A pontos részleteket mi sem ismerjük, annyit tudunk, hogy amíg szegény Szilas élt, addig rendesen utalták a részleteket, s még a halála után is. Ám két árvát felnevelni a mai világban egy komoly lakáshitel mellett, elképesztően nehéz. Átérezzük az özvegy gondját, de – sajnos – mi sem dúskálunk az anyagiakban. Tavaly éppen csak sikerült átcsúszni a léc alatt, s nullára kijönnünk. A torna nem tartozik a kiemelt állami támogatású sportágak közé, és a szponzorok sem tolonganak nálunk.

Igyekeznek így is segítséget nyújtani valamiképp az özvegynek és az árván maradt gyermekeknek. Levelet írtak Schmidt Ádám sportért felelős államtitkárnak, hátha ők képesek volnának kisegíteni a 2000-es sydney-i olimpián aranyérmet nyert bajnok családjának.

Mérhetetlen fájdalom még ma is számomra Szilas tavalyi elvesztése, karácsonykor érte is gyújtottam gyertyát. Remélem, az állam tud segíteni az özvegynek, hogy ne kerüljön utcára a lányokkal

- vallotta meg Magyar Zoltán, a Magyar Tornaszövetség elnöke.

A kiemelt kép forrása: Facebook