A La Repubblica cikke szerint a magyar miniszterelnök és felesége azután tértek be az olasz fővároshoz tartozó Ostia negyed La Bussola nevű éttermébe, hogy – amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt – lerótták kegyeletüket XVI. Benedek emeritus pápa ravatalánál.

A Telex szemléje szerint a magyar miniszterelnök lezseren öltözött, kék zakó, kigombolt fehér ing és farmernadrág volt.

A La Bussola a környék egyik legjobbnak tartott vendéglátóhelye, főként tengeri fogásairól híres.

Orbán Viktor katalán módra elkészített homárt fogyasztott, míg Lévai Anikó polipsalátából, articsókás moscardiniből – ez ugyancsak egy polipfaj – és halpástétomból álló menüt rendelt.

A kormányfő feleségét egyébként egy csokor virággal is köszöntötték az étterem tulajdonosai. 

Ugyancsak a Telex írta meg – a Canaledieci nevű lap beszámolója alapján –, hogy miután elköltötte az ebédet, a miniszterelnök elismeréssel szólt a séf ajánlásairól, különösen a nyers hal és kagyló előétel, valamint a katalán homár nyerte el a tetszését.

A házaspárt a római magyar nagykövetség munkatársai és olasz carabinierik – rendőrök – kísérték, az asztalt a követség foglalta le előző nap.

A tulajdonos, Dario Paradisi és az éttermet vele együtt vezető sógora, Daniele Caterini állítólag nem tudták, hogy Orbán Viktor érkezik.

La Repubblica egyébként „az európai populizmus szimbólumának” nevezte cikkében a magyar kormányfőt.

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (középen) és felesége, Lévai Anikó lerója kegyeletét a december 31-én elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápa ravatalánál Rómában, a Szent Péter-bazilikában 2023. január 3-án. Jobbra Georg Gänswein érsek, mögöttük Habsburg-Lotharingiai Eduárd Károly, Magyarország vatikáni nagykövete. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher