A Gulyás Gergely vezette tárca azt írta, hogy a háború és a brüsszeli szankciók következményeként az energiaárak sokszorosára emelkedtek. A kormány célja pedig, hogy ebben a helyzetben is a legfontosabb közszolgáltatások működése fennmaradhasson, ezért

a korábbi 10 ezer lakos alatti településeknek adott kormányzati támogatás után, most a 10 ezer lakos feletti városok és fővárosi kerületek energiaáremelkedés miatti támogatásáról döntöttek.

A települések anyagi helyzete, energiabeszerzési szerződéseik, alapvető intézményeik fűtési, világítási rendszere jelentősen eltérő.

A támogatásért cserébe mindenkitől takarékosságot kérnek, ezért az érintett önkormányzatok tervet készítettek a lehetséges energiamegtakarítási lehetőségekről.

Balla György miniszteri biztos és Láng Zsolt kormánybiztos tárgyalt a városi, illetve fővárosi helyhatóságokkal a megnövekedett rezsiköltségeikhez nyújtandó állami hozzájárulásról. Javaslatuk alapján a Miniszterelnökséget vezető miniszter 138 városi és 17 kerületi önkormányzat részére közel 44 milliárd forint támogatásról döntött.

Korábban egyébként számos polgármester jelezte, hogy rendkívül megnőttek a költségeik, a problémát jelzők között fideszes városvezetők is voltak.

Debrecen 3 milliárdot kap a kormánytól a megdrágult energiaköltségekre

A legtöbb pénz a fideszes vezetésű Debrecen kapja, 3 milliárd 186 milliót. Ez kiugróan a legmagasabb összeg. Öt város kap még 1 milliárd feletti összeget - itt már található ellenzéki vezetésű város is: Szeged, Miskolc, Pécs, Nyíregyháza és Kecskemét. Eger alig lemaradva 929 milliót, míg Szombathely 632 milliót kaphat. Tiszakécske a maga alig több mint 16 millió forintjával kapja a legkisebb támogatást.

A fővárosban 17 kerületet ítéltek támogatásra. A legtöbbet Csepel kapja, de kap a X., XII., XIV. és VIII. kerület is.  

Itt böngészhet, hova mennyi pénz jutott.