Sok szakértő, köztük az óceánon túl élők is, kétségbe vonták egy ilyen lépés észszerűségét, mely a konfliktus eszkalációjához vezet, növeli az amerikai hadsereg közvetlen belekeveredésének kockázatát a háborús cselekményekbe

- mondta Zaharova.

A CNN amerikai hírtelevízió szerdán azt állította, Joe Biden amerikai elnök kormánya a héten bejelentheti: Patriot légvédelmi rakétarendszereket kíván Ukrajnába küldeni. A Pentagon közölte, egyelőre nincs közölnivalója ezzel kapcsolatban.

A washingtoni orosz nagykövetség arra figyelmeztetett, hogy a Patriot rendszerek esetleges átadása Ukrajnának provokatív lépés lenne az Egyesült Államok részéről.

Zaharova ismételten kifejezte Moszkva készségét a tárgyalásra az ukrán válság rendezéséről. De, mint mondta,

ez csak akkor lehetséges, ha olyan valós javaslatok érkeznek, amelyek figyelembe veszik az új realitásokat és Oroszország jogos érdekeit -

írja az MTI. A szóvivő közölte, hogy

Pietro Parolin, a Vatikán államtitkára diplomáciai csatornákon keresztül hivatalos bocsánatkérést juttatott el Moszkvának Ferenc pápának a csecsenek és a burjátok az ukrajnai háborúban tanúsított állítólagos kegyetlenségére tett megjegyzése miatt.

Maria Zaharova szerint ezzel az incidens rendeződött.

A hibák elismerésének képessége egyre ritkább a mai nemzetközi kommunikációban. Az adott helyzet azt mutatja, hogy a Vatikán párbeszédre való felhívása mögött ott áll a párbeszéd lefolytatásának és a beszélgetőpartnerek meghallgatásának képessége. Ez a megközelítés, azt mondhatom, őszinte tiszteletet vált ki

- mondta az orosz külügyi szóvivő.

Zaharova ezzel szemben „provokatívnak” és „elfogadhatatlannak”  nevezte Martin Griffiths ENSZ-főtitkárhelyettes herszoni látogatását, és úgy vélekedett, hogy a világszervezet apparátusát vezető António Guterres főtitkárnak véget kellene vetnie az ilyen akcióknak.

Ezt egyebek között azzal indokolta, hogy a régió lakosai népszavazáson döntöttek az Oroszországhoz való csatlakozásról. A referendum eredményét a nemzetközi közösség túlnyomórészt nem tekinti legitimnek.

Guterresnek követelnie kellene, hogy munkatársai a provokatív utazások helyett tartsák be az orosz gabona- és műtrágyaexport korlátozásainak feloldására vonatkozó kötelezettségvállalásaikat

- tette hozzá a külügyminisztériumi szóvivő. Zaharova nehezményezte egyebek között, hogy szerinte az ENSZ Titkársága és a világszervezet emberi jogi főbiztosának, Volker Türknek a hivatala kerüli az ukrán válsághelyzet pártatlan értékelését, Kijev irányába részrehajló nyilatkozatokat tesz, és a nyugatiak által támogatott narratívát használja.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön pletykának minősítette a Szergej Lavrov külügyminiszter 2023-ban várható esetleges felmentéséről a BRIEF Telegram-csatornán megjelent értesüléseket. A BRIEF meg nem nevezett forrásra és Lavrovnak a Balin állítólag bekövetkezett - az orosz külügyi tárca által cáfolt - rosszullétére hivatkozva Mihail Galuzin november végén kinevezett külügyminiszter-helyettest, illetve Szergej Nariskint, a Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) vezetőjét nevezte meg Lavrov lehetséges utódaként.

Fotó: Wikipedia