A cikk szerint a férfi korábban az ukrán belügyminisztériumnak dolgozott, a lopott adatok pedig részben személyes információk voltak az ukrán titkosszolgálat, az SBU és a katonai hírszerzés, a GRU, valamint az Azov mozgalom vezetőiről és az ukrán hadsereg 72. gépesített dandárja katonáiról. A kicsempészni kívánt adatok másik része érzékeny információkat tartalmazott ukrán katonai bázisokról, fegyverkészletekről, raktárakról és azok elhelyezkedéséről - szemlézte a cikket a magyarnarancs.hu.

Az SBU közleménye szerint a férfi az adatokat tartalmazó pendrive-ot személyesen tervezte a budapesti orosz nagykövetségre vinni.

Panyi Szabolcs, a cikk írója szerint már az is fejlemény, hogy

a kémkedéssel gyanúsított férfi biztonságos helynek ítélte a budapesti orosz nagykövetséget egy ilyen találkozóra, jól illusztrálja, hogy a magyar főváros orosz kémközpont lett.

Mint rámutat, már régóta nem titok, hogy az orosz hackerek az utóbbi tíz évben ki-bejártak a magyar külügyminisztérium rendszereibe, és erről a végén már a kormány is tudott, ám Orbán Viktor ezt a problémát nyilvánosan sohasem kommentálta. A Védett Külügyi Hálózatot is feltörték, ahol NATO- és EU-információk áramlottak, végül, magyar kormányzati címekre átmaszkírozott IP-címekről még az USA ellen is hackertámadásokat indítottak. A nyugati szövetségeseink a magyar titkosszolgálatba vetett bizalma emiatt megrendült.

Az szintén aggodalomra adhat okot, hogy miközben Európa országai folyamatosan utasítják ki a háború óta az orosz követségek dolgozóit, diplomatáit, hazánkban ez fordított. A követség létszáma töretlenül emelkedik: tavaly 46 fő, idén már 56 kollégájuk van. Lehet, Budapest lesz a jövő új kémfészke? 

Panyi szerint a magyarországi orosz kémek elsősorban a Balkánon aktívak, az ottani ügyek menetét azzal segítik, hogy például nálunk bérelnek autót a különféle külföldi ügyleteikhez, itt létesítenek búvóhelyet, és itt zajlik az információk és a pénzek átadása.

A cikk írója összegzésként felhívja a figyelmet arra, hogy ez a titkosszolgálati erős mozgás az Orbán-kormány kommunikációjával együtt jár, hiszen folyamatosan bírálja a nyugati szankciókat, késlelteti Finnország és Svédország NATO-felvételét, csak nagy nehezen engedte be az országba a NATO-katonákat. 

Fotó: pixabay.com