2023.03.31., péntek - Zalán
Budapest: 6o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordult Zelenszkij az ukrán infrastruktúra védelme érdekében

frisshirek.hu, 2022. november 24. - 08:45
Az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordult Zelenszkij az ukrán infrastruktúra védelme érdekében
Az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordult Volodimir Zelnszkij ukrán elnök, kérve a testületet, hogy tegyenek lépéseket az országa elleni orosz légicsapások leállítása érdekében.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A tegnap délutáni, a létfontosságú infrastruktúrát célzó orosz légicsapás-sorozat ismét sötétségbe borította Ukrajna városait. Minderre a tél beköszöntével egyidőben került sor.

A légicsapások következtében le kellett állítani az ukrán nukleáris erőműveket, miközben Kijevben tízen életüket veszítették.

Egy nap alatt 70 rakétát lőttek ki ránk. Ez a terror orosz formulája – mondta Zelenszkij a Biztonsági Tanács (BT) tagjaihoz intézett videóüzenetében. Kórházak, iskolák, a közlekedési infrastruktúra és lakóövezetek egyaránt a támadók célkeresztjébe kerültek -tette hozzá az ukrán államfő. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Ukrajna népét nem lehet megtörni.

Ukrajna nagyon erős reakciót szeretne látni a világ részéről - jelentette ki Zelenszkij.

Ugyanakkor igen valószínűtlen, hogy a BT bármilyen lépést is tenne az ügyben Ukrajna kérésének megfelelően, mivel a tanácsnak Oroszország is tagja, s mint ilyen vétójoggal rendelkezik. Az ukrán elnök arra hívott fel, hogy ne tegyék lehetővé Oroszország számára a szavazást a kérdés kapcsán

a Reuters beszámolója szerint.

Nem válhatunk egy nemzetközi terrorista túszaivá. Oroszország mindent elkövet annak érdekében, hogy egy energiatermelő generátor nagyobb befolyással rendelkező eszközzé váljon az ENSZ alapokmányánál – fejtette ki Zelenszkij.

Az Egyesült Államok ENSZ nagykövete kijelentette, Putyin fegyverré alakítja a telet, hogy mérhetetlen szenvedést okozzon Ukrajna népének. Fagyhalált szán az embereknek, amennyiben nem hajlandóak behódolni – tette hozzá Linda Thomas-Greenfield.

Ukránok milliói maradtak áram és víz nélkül

Ukrajnai városok sora maradt áram nélkül a tegnapi támadások következtében. A kijevi régióban, ahol több mint 3 millió ember él, nincs áram-, illetve vízszolgáltatás – közölte Kijev kormányzója. Más régiókban tartós áramkimaradásokról számoltak be. Idővel azonban itt sikerült megjavítani a megrongálódott berendezéseket. Ukrajnában ugyanakkor kiemelten fontos jelen körülmények között az energiatakarékosság szem előtt tartása is.

Kép: Berlin, 2022. október 25.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videókapcsolaton keresztül beszél az Ukrajna háború utáni újjáépítéséről rendezett konferencián Berlinben 2022. október 25-én.
MTI/EPA/Clemens Bilan