Az uniós források átlátható és szabályszerű felhasználása érdekében jött létre a Belső Ellenőrzési és Integritási Igazgatóság - írta meg az Infostart. Navracsics Tibor utasítására megalakuló testület az uniós támogatásokkal élő projektek végrehajtásában és az EU-s pénzeket felhasználó cégek összeférhetetlenségi- és érdekeltségi nyilatkozatainak felügyeléséért lesz felelős, továbbá tudatosítani igyekszik majd az összeférhetetlenséggel kapcsolatos elvárásokat. A szervezet maga is azonosíthat feltételezett összeférhetetlenségeket, amelynek értelmében kockázatelemzést végez majd.

Az összeférhetetlenség veszélyével foglalkozó anonim felület mától, azaz november 15-től elérhető.

Gyorsan és egyszerűen lehet innentől bejelenteni az uniós források felhasználásával kapcsolatos aggodalmakat a pályázatokkal foglalkozó kormányzati portálon. Ezen jelzéseket majd az Igazgatóság végzi. A minisztérium közlemény emlékeztet, hogy létezett már oldal

a beszédes nevű Antilop anonim portál,

ahol eddig is volt mód az EU-s pénzek felhasználásával kapcsolatos esetleges szabálytalanságok bejelentésére. Az új portál konkrétan az összeférhetetlenségre fókuszál majd.

A kiemelt kép forrása: unsplash.com