Indiai gyökerek, szülei első generációs bevándorlók

Nagyszülei Pandzsábból származó hinduk, akik India függetlenné válása után hagyták el szülőföldjüket. Rishi apja, Yashvir már Kenyában, anyja, Usha pedig Tanzániában született. A két család a hatvanas évek végén vándorolt be Nagy-Britanniába, Southamptonban telepedtek le. Rishi szülei ott ismerkedtek meg. A férfi háziorvosként praktizált, míg a nő saját gyógyszertárát vezette. A hithű hindu házaspár szenvedélyes britté vált a szigetországban.

Tanulmányai

Három gyermekük közül Rishi a legidősebb, 1980 május 12-én született Southamptonban. A fiú gyerekkorától lelkes krikettjátékos és szurkoló volt, India helyett azonban mindig is Angliának szurkolt.

Az ősi Winchester College-ban tanult, majd Oxfordban folytatta tanulmányait, ahol filozófiát, politikatudományt és közgazdaságtant hallgatott a Lincoln College-ban. Oxfordi diáktársai következetes absztinensként emlékeznek rá, aki alkohol helyett kizárólag kólát fogyasztott. Rishi már akkor egyértelműen üzleti pályára készült. Politikai nézeteit tekintve thatcheristaként és euroszkeptikusként jellemezték.

Indiai milliárdos lányát vette feleségül

Oxfordi diplomájával a zsebében az Egyesült Államok felé vette az irányt. A kaliforniai Stanford Egyetemre járt, ahol 2006-ban szerzett MBA-diplomát. Itt ismerte meg későbbi nejét, Akshata Murty-t, az indiai milliárdos üzletember Narayana Murthy leányát, akivel 2009-ben kötött házasságot. Kaliforniai tanulmányai időszakában a Goldman Sachs befektetési banknál dolgozott elemzőként, majd különböző hedge fundoknál vállalt munkát. 2013-2015 között már a Catamaran Ventures nevű befektetési cég igazgatója, melynek tulajdonosa apósa, Narayana Murthy.

Politikai karrierje

A 2015-ös választások során nyert először parlamenti mandátumot, a Westminsterben egyből a Környezeti, Élelmiszer és Vidékfejlesztési Bizottság tagjai közé választották.

A következő évben támogatta a Brexitet, az Egyesült Királyság kilépését az Európai Unióból a távozásról határozó referendumot megelőzően.

2019-ben Boris Johnson mellett kampányolt a Konzervatív Párt vezetőválasztása időszakában. Számítása bejött, Johnson miniszterelnöki kinevezését követően ő kapta meg a kulcsfontosságú pénzügyminiszteri posztot a brit kormányban. A kormányfő Sunakot bízta meg a brit gazdaság irányításával.

A világjárvány beköszöntével a nemrég kinevezett, meggyőződéses thatcherista pénzügyminiszter hatalmas összegekkel támogatta a bajba került alkalmazottakat, a fennmaradásért küzdő vállalkozásokat. Az úgynevezett szabadságolási program révén több millió ideiglenesen elbocsátott dolgozó bérét fizette ki, melynek révén a kormány legnépszerűbb tagjává lépett elő.

2020-ban ugyanakkor Sunakot is megbírságolta a rendőrség, mivel részt vett egy a miniszterelnöki hivatalban rendezett partin, megszegve a covid-járvány miatt elrendelt korlátozásokat. Mentségére azt hozta fel, hogy csupán véletlenül került a rendezvényre, ahol csak rövid időt töltött.

A későbbiekben Sunak és neje vagyona is reflektorfénybe került, miután idén áprilisban nyilvánosságra hozták, hogy Akshata nem adózott Nagy-Britanniában tengerentúli jövedelmei után. Mintegy 20 millió font nagyságrendű be nem fizetett összegről volt szó. Utóbb kiderült, hogy mindez nem volt törvénybe ütköző, ugyanakkor etikus sem, miközben férje jelentős adóemeléseket vezetett be pénzügyminiszterként az Egyesült Királyságban. A házaspár együttesen egyébként Nagy-Britannia 222. leggazdagabb polgárának számít 730 millió fontra rúgó vagyonával egy idei kimutatás szerint.  

Rishi Sunak július 5-én, két nappal Boris Johnson miniszterelnök bukása előtt jelentette be lemondását a pénzügyminiszteri pozícióról a Johnson-kormányt övező botrányok közepette. A pénzügyminiszter lemondó levelében azt írta: "a közvélemény joggal várja el a kormánytól az ország megfelelő, hozzáértő és komoly vezetését. Úgy gondolom, ezekért az elvekért érdemes küzdeni, ezért mondok le. Világossá vált számomra, hogy bizonyos kérdésekben túlságosan eltérőek a megközelítéseink".

Johnson pártvezetői pozíciójából történő lemondását követően Sunak azonnal bejelentette indulását a Konzervatív Párt vezetői tisztségéért. A közösségi médiában közzétett videóüzenetében azt ígérte, megválasztása esetén visszaállítja a bizalmat, újjáépíti a gazdaságot és újraegyesíti az országot. Értékei a patriotizmus, a tisztesség és a kemény munka.

A tory párt vezetői tisztségéért folyó választási küzdelem döntőjébe Liz Truss mellett Rishi Sunak jutott be úgy, hogy a párt parlamenti képviselőinek többsége Sunakot támogatta. Sunak ugyanis 137 képviselő támogatását tudhatta magáénak szemben Truss 113 hívével. A mindent eldöntő, a párttagság körében megrendezett szavazás azonban Trussnak kedvezett: a párttagok 57,4 százaléka a külügyminiszterre adta voksát, így ő lett a párt új vezetője, s egyben a Boris Johnsont hivatalában váltó új kormányfő.

Rishi Sunak a csúcsra ért

Liz Truss október 20-i lemondását követően Sunak neve ismét felmerült a Konzervatív Párt következő lehetséges vezetőjeként. Október 22-ére megszerezte a végső választási fordulóba jutáshoz szükséges legkevesebb 100 alsóházi parlamenti képviselő támogatását, majd a következő napon bejelentette, hogy versenybe száll a pozícióért. Miután Boris Johnson és Penny Mordaunt kiléptek a versengésből, Rishi Sunakot, a 42 éves közgazdász-politikust  választották a Konzervatív Párt új vezetőjévé, aki az Egyesült Királyság miniszterelnöke is lesz egyben. Az első színes bőrű miniszterelnök az Egyesült Királyság történelme során.

Forrás:euronews.com, Wikipedia

Kép: Wikipedia