A telex.hu írta meg a Skynews alapján, hogy az új törvényt, amelyet a hét elején a parlamentben már jóváhagyott mindkét ház, Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton írta alá. A dezertálást eddig is keményen büntették, de ezt megelőzően maximum öt év börtön járhatott érte. A szigorítás nem véletlen, hiszen több olyan jelentés is ismertté vált, amelyek arról szóltak, hogy Ukrajnában szolgáló orosz katonák megtagadták a harcot, vagy elmenekültek Oroszországból, hogy ne vegyék át a behívót. Ez utóbbi jelenség még inkább felerősödhet, hiszen Putyin a héten rendelte el a tartalékosok mozgósítását.

A Guardian pedig orosz sajtóhírekre hivatkozva írta meg, hogy azok a külföldi állampolgárok, akik legalább egy évre szóló katonai szerződést írnak alá, állampolgárságért folyamodhatnak anélkül, hogy hivatalosan öt évet töltöttek volna az országban, ezzel próbál Putyin még több külföldi zsoldost az országba csábítani.

Ahogy korábban lapunk, a frisshirek.hu is beszámolt róla: tíz kilométeresre nőtt a mozgósítás elől menekülő oroszok kocsisora a grúziai határon.

A Portfólió cikke szerint Finnország is arról döntött, hogy lezárja a határait és megakadályozza, hogy az Oroszországból menekülők náluk húzzák meg magukat. Korábban már a balti államok és Lengyelország is jelezte, hogy lezárja határjait az orosz beutazók elől.

Dimitrij Bulgakov tábornokot, védelmi miniszterhelyettest szombaton felmentették tisztségéből – közölte a védelmi minisztérium a Telegramon. A minisztérium közölte, hogy a 67 éves férfit "elengedték", hogy új beosztásba helyezzék át - írja a BBC

Helyét Mihail Mizincev ezredes veszi át, aki Moszkva brutális ostromát irányította Mariupol kikötővárosban.

Bulgakov tábornok 2008 óta irányítja a hadsereg logisztikai műveleteit.  és ő volt a felelős az orosz csapatok ellátásáért, miután 2015-ben Szíriába telepítették őket. Az elbocsátásának oka a közösségi médiában elterjedt felvétel, amelyen az újonnan behívott orosz újoncokat rozsdás géppuskákkal látták el.

Another video of the issuance of weapons for the "second army of the world"

One of the conscripts says that the weapon was given, simply in order "to remember the hands." pic.twitter.com/8FTnNR5BSv

— NEXTA (@nexta_tv) September 24, 2022

Mizincev tábornok, akit sok ukrán "Mariupol mészárosának" nevezett, szintén orosz erőket vezetett Szíriában, és azzal vádolták, hogy brutális bombatámadást szervezett, amely Aleppó városát tönkretette.

Eközben a New York Times arról számolt be, hogy Putyin megtagadta parancsnokaitól az engedélyt, hogy visszavonuljanak a déli Herszon városból, ahol az ukrán csapatok lassan előrenyomulnak. A lap amerikai hírszerzési forrásokra hivatkozva azt mondta, hogy a visszavonulás megfontolásának megtagadása csökkentette a harci morál a városban tartózkodó orosz csapatok körében, akik nagyrészt el vannak vágva utánpótlási vonalaiktól, és egy sor pontonhidat kell újra felszerelniük.