A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, Parragh László a Portfoliónak tegnap adott interjút, amiben többen között beszélt a fennálló energiaválságról, a munkanélküliségről, a vasárnapi boltzársak kérdéséről. 

Véleménye szerint ugyanis elkerülhetetlen a munkanélküliség növekedése, hiszen nincs annyi pénz a költségvetésben, amit a munkahelyek megőrzésére lehetne fordítani.

„Nekünk azért kell most dolgoznunk, hogy a lefelé ívelő szakaszt a leggyorsabban képesek legyünk megállítani, és visszatérhessünk az újbóli fellendüléshez”

– mondta.

Hozzáfűzte, ha az unió időben folyósítja a Magyarországnak járó forrásokat, akkor lehet kezelni a fizetésimérleg-hiányt.

„Az is segítene, ha az ország megtakarításainak egy része euróban lenne, nagy gond, hogy ez nem így van. Számomra elképzelhetetlen, hogy kizárólag forintban finanszírozzuk magunkat”

– tette hozzá a MKIK elnöke.

Az inflációval nyilatkozta, hogy az infláció mértéke több mindenen is meglátszik: az elszálló élelmiszerárakon, az építőipari termékek drágulásán vagy akár az autópálya-matricák drágulásán is. A közelgő télre tekintettel megosztotta tanácsát,

a háztartások mérsékeljék az energiafogyasztásukat, és ha tehetik, ruházzanak be hatékonyabb fűtési rendszerbe és nyílászárócserébe.

Végül a boltzárról elmondta, „a MKIK-nak semmilyen javaslata nincs a vasárnapi nyitvatartás kapcsán”. Szerinte ebben a kérdésben a piac szabályozza önmagát, sokan csak később nyitnak ki vagy korábban zárnak be, hétvégén és hétköznap is egyaránt.

A Magyar Nemzeti Bank is reagált a Parragh-interjúra, ahogy korábban, most is erősen bíráltak az elnök nyilatkozatát, önmérsékletre, alaposabb tájékozottságra szólították fel - írta meg a telex.hu.

Azt írták, hogy „a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke már számtalan alkalommal tett felelőtlen, szakmailag hibás kijelentéseket a magyar gazdaság jelenéről és még több alkalommal bocsátkozott megalapozatlan jóslatokba annak jövőjét illetően. Ezek a nyilatkozatok kizárólag arra voltak jók, hogy növeljék a piaci bizonytalanságot és félretájékoztassák az embereket”. Majd így folytatták, hogy

Parragh „legújabb kijelentései már egyértelműen átlépik az észszerűség határait.

Kitértek arra, hogy

„szintén teljességgel megalapozatlanok Parragh László devizakötvény kibocsátással kapcsolatos megállapításai is. Parragh László mintha elfelejtette volna a 2008-as pénzügyi válság tanulságait, amelyek szerint a külső forrásokból devizában történő finanszírozás komoly veszélyeket hordoz magában.”

Parragh inflációval kapcsolatos közlése „sem követi a józanságot és a mértékletességet, ezért egyértelműen károsak és tévesek azon kijelentései, amelyek megalapozatlanul egy magas szinten ragadó inflációt vizionálnak”, fogalmaztak. Ezt azzal indokolták, hogy a globális inflációban már egyértelműen látszódnak azok a jelek, amelyek keresleti és kínálati oldalról is a fordulat irányába mutatnak.

„Az MNB ismételten felszólítja Parragh Lászlót, hogy a tudását meghaladó és a felelősségi körén kívül eső szakmai kérdésekben tartózkodjon a vélemény-nyilvánítástól, illetve, ha mégis megteszi, akkor kellő körültekintéssel tájékozódjon előtte, és csak a tények ismeretében fogalmazza meg mondanivalóját.”

Fotó: Gazdasági Évnyitó, Magyar Kereskedelmi Iparkamara oldala