Csak a kis- és középvállalkozások egy részén segíthet az energiaár-emelkedés kompenzációjára szombaton bejelentett kormányzati program az RTL Híradó által megkérdezett szakértő szerint.

A cikket a Magyar Hang szemlézte, amely beszámolójában arra emlékeztetett: a gazdaságfejlesztésért felelős miniszter 10 ezer olyan vállalkozásról beszélt, amelyek megkaphatnák energiaköltség-növekedésük 50 százalékát, kkv viszont 190 ezer van Magyarországon.

A gazdaságfejlesztési miniszter szombaton azt mondta: azok a feldolgozóipari vállalkozások pályázhatnak energiaszámla növekedésük 50 százalékos támogatására, amelyek nettó árbevételének 3 százalékát meghaladja az energiaköltség.

– Jelen pillanatban az energiaintenzív feldolgozóipari kkv-k száma – erre van egy pontos számunk – körülbelül 10 ezer, tehát ők a potenciális ügyfeleink, ha úgy vesszük

– mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a kormányinfón.

Az RTL Híradó arról számolt be: Molnár László, a GKI Gazdaságkutató vezérigazgatója szerint ez azt jelenti, hogy a kis- és középvállalkozásoknak csak kis része jut támogatáshoz.

– A valós és foglalkoztatottat is alkalmazó vállalkozás nagyságrendileg 180-190 ezer van, ebből körülbelül 10 ezret mondtak, hogy támogatásra jogosult. Ez összességében a vállalkozások nem egészen öt százaléka, és ebben a logikában az ipar kizárja a szolgáltatást, a szállítmányozást, a fuvarozást, a raktározást, a szálláshely szolgáltatást, a turizmust, vagy a személy jellegű szolgáltatásokat

– mondta Molnár László.

Ez egy nagyon komoly válsághelyzetre adott elégtelen válasz, igazából sebtapasz, miközben az a veszély fenyeget, hogy a magyar gazdaságnak egy nagyon nagy része – és akkor még nem említettük az önkormányzati szférát –, elvérzik – mondta az RTL-nek Kele János, a Momentum elnökségi tagja.

Az RTL Híradó megkérdezte a kormánytól, hogy miért csak a vállalkozások kis része kap támogatást, erre választ nem kaptak. A Magyar Hang által szemlézett cikk szerint a kormány levélben azt írta, további részletekről később adnak tájékoztatást.

Fotó: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (b) és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. szeptember 17-én. MTI/Illyés Tibor