„A Kormány Őszentsége Ferenc pápa 2023. évre tervezett magyarországi látogatása előkészítésének és lebonyolításának kormányzati felelőseként a miniszterelnök általános helyettesét jelöli ki” – olvasható egy hétfő este közzétett kormányhatározatban.

A hvg.hu beszámolójában arra emlékeztetett, hogy ezt a tisztséget Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke tölti be.

A lap felidézte, hogy Novák Katalin köztársasági elnök augusztus végén járt a Vatikánban, és az egyházfővel folytatott 40 perces beszélgetés után közölte: a pápa a magánaudiencián megerősítette, hogy szándékában áll egy magyarországi látogatás 2023-ban.

A hvg.hu szerint ez a fogalmazás azt mutatja, hogy az elhatározás nem végleges, nyilvánvalóan függ a világpolitikai helyzettől és Ferenc pápa egészségi állapotától, de Novák Katalin maga is azt mondta, hogy elkezdődhet a látogatás előkészítése.

A lap arról is beszámolt, hogy a kormány egy másik határozatával viszont csökkentette az általános miniszterelnök-helyettes hatáskörét: eddig „a nemzeti és történelmi emlékhelyekhez kapcsolódó feladatok tekintetében” Semjén Zsolt volt a kormánynak a kulturális örökség védelméért felelős tagja. Ebből most kivették a védett műemlékekre, védetté nyilvánított kulturális javakra, kiemelt nemzeti emlékhely részét képező közterülettel szomszédos ingatlanokra vonatkozó állami elővásárlási jog gyakorlását.

A kormánytagok hatáskörét felsoroló rendelet szerint a kulturális örökség védelméért általában Lázár János építési és beruházási miniszter a felelős, kivéve a Semjén Zsolthoz tartozó emlékhelyeket, valamint a Budai Várnegyedet, a Citadellát és a visegrádi műemlék-együttest, ahol a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely az illetékes.

Ebből az következik, hogy a műemlékekkel kapcsolatos elővásárlási jog Lázárhoz kerül – írta a hvg.hu.

Illusztrációs fotó: Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes köszöntőt mond a Porfirije szerb ortodox pátriárka által celebrált főpapi szent liturgián a Szentendrei Szerb Ortodox Székesegyházban 2022. szeptember 4-én. MTI/Kovács Attila