Nagy Gergely, a Tenkes Hegyközség hegybírója az MTI-nek elmondta, a fehérszőlőfajták szedése már szinte mindenhol befejeződött, néhány napja pedig zajlik a rozénak, sillernek való kékszőlőfajták és a borvidék sajátosságaként ismert portugieser vörösbort adó kékoportó betakarítása is.

Hozzátette, a mintegy 315 hektáron termesztett kékoportó szedésének idejét a felhasználás céljához igazítják a pincészetek, így jelenleg a könnyedebb vörösboroknak, például a több borászat által készített, fiatalos „Redy”-nek, illetve házasításra szánt boroknak valót szüretelik a kékoportóból, míg a testes, tölgyfahordós érlelésű, karakteres vörösbort adó termést később, csak októberben gyűjtik be.

A szakember kifejtette, nemcsak a kékoportó, de a villányi termőterület nyolcvan százalékát uraló többi kékszőlőfajta is várhatóan kiváló minőségben kerül a feldolgozóüzemekbe. A gazdák - az aszályos időjárás miatt - átlagos termésmennyiségre, ugyanakkor kiváló minőségre és jó évjáratú borok készítésére számítanak.

Lesz jó bor, de többet kell fizetnünk érte

A szakember kitért arra, hogy a gazdák is érzik a költségek növekedését és az egyre nehezebben biztosítható emberi munkaerőt, emiatt nagyobb mértékben gépesítik a pincészetek a termelést, idén már a terület negyedén gépi szüreteléssel kerülnek le a fürtök a tőkékről.

Nagy Gergely fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a veszteségeik elkerülése érdekében minden bizonnyal kénytelenek lesznek a termelők a borok árában is érvényesíteni az őket is sújtó elszabaduló energiaárakat és egyéb költségek növekedését. A drágulás mértékét azonban egyelőre nem lehet meghatározni – tette hozzá.

Hasonlóan fogalmazott Nyúlné Pühra Beáta, az Etyek-Budai borvidékhez tartozó Nyakas Pincészet főborásza is az agrarszektor.hu portálnak. Szerinte a drasztikus költségnövekedések miatt elkerülhetetlen a borok árának emelése a hazai piacon. A 2021-ben az Év bortermelője díját elnyerő borász szerint legalább 10-15 százalékos áremelésre lesz szükség.

A szakemberek úgy tapasztalják, a pandémia éveiben és az idén is jelentősen csökkent az éttermi borfogyasztás, és érezhetően kevesebb minőségi bort vásárolnak az üzletekben az emberek. A megugró energia- és alapanyagárak, az alacsony felvásárlási ár a szűkülő piac miatt nem kizárt, hogy lesznek olyan pincészetek, melyek abbahagyják a tevékenységüket, vagy egyszerűen a tőkéken hagyják a termést. Ahhoz, hogy ne induljon el a tőkék kivágása és egy tömeges bezáráshullám, a szektor egészét érintő, átfogó intézkedéscsomagra van szükség.

Képünk illusztráció.