A zaporizzsjai atomerőművet négy, egyenként 750 kilovolt teljesítményű távvezeték látta el korábban árammal. A vezetékek közül három már korábban megrongálódott a harcok során. Tegnap a negyedik, azaz az utolsó vezeték által biztosított kapcsolat szakadt meg.

Tűz ütött ki a nukleáris létesítmény közelében lévő szénerőmű hamutárolójában, ami megrongálta az atomerőművet az ukrán hálózattal összekötő távvezetéket – állította az Enerhoatom. Ennek következtében az erőmű két, még működő energiablokkja lekapcsolódott a hálózatról – közölte az Enerhoatom a Telegramon közzétett közleményében.

Az erőmű biztonsági rendszerei továbbra is rendben működnek. A munkálatok folyamatban vannak, hogy az egyik reaktorblokkot visszakapcsolják a hálózatra - közölte az ukrán energetikai vállalat.

Arról, hogy a tüzet mi okozta, egyelőre nincs hír. Az üzemterületet az elmúlt hónapban többször is rakétatalálat érte. A csapásokért Ukrajna és Oroszország egymást okolta. Délután Ukrajna értesítette a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget, hogy a távvezetéket megjavították, így az áramszolgáltatás helyreállt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy fennállt volna a radioaktív sugárzás szétterjedésének veszélye, ha nem tudták volna a diesel generátorokat újra működésbe állítani - a France 24.com beszámolója szerint.

A zaporizzsjai erőmű, Európa legnagyobb nukleáris létesítménye Ukrajna elektromos energia ellátásának mintegy 20 százalékát adja. Feltételezések szerint Oroszország a maga számára akarja biztosítani a jövőben ezt az energiamennyiséget, lekapcsolva az erőművet az ukrán energiahálózatról. Ez egy reális opció a jövőre nézve, ami hatalmas problémát jelentene Ukrajna számára.

Fotó: Wikipedia