A berlini döntés még nem végleges, mégis óriási fordulatot jelent az eddigi német energiapolitikához képest, mely fokozatosan az összes német atomerőmű bezárását tűzte ki célul még a 2000-es évek elején - olvasható a The Wall Street Journal oldalán.

Végleges hivatalos döntés csak hetek múlva várható, a körülmények ugyanakkor indokolják az atomerőművek élettartamának ideiglenes meghosszabbítását. A végső döntést a a Scholz-kabinet hozza majd meg, s várhatóan a Bundestag is szavaz majd az ügyben.

Egyrészt Németországot várhatóan gázhiány sújtja majd a téli időszakban, másrészt úgy látják, a reaktorok üzemben tartása nem jelent biztonsági kockázatot.

A német atomerőművek üzemidejének meghosszabbítása enyhítheti a gázpiacra  nehezedő nyomást is, miközben a német gáztárolók töltöttségi szintje jelenleg 77 százalékon áll.

A német energiahivatal számításai szerint ugyanakkor az országos gázfogyasztás 20 százalékos visszafogására lesz szükség a téli gázhiány elkerülése érekében.

Egyelőre az is kérdéses, mennyi idővel hosszabbítanák meg az atomerőművek üzemidejét. A Wall Street Journalnek nyilatkozó tisztviselők néhány hónapot említettek ezzel kapcsolatban, a kormánykoalícióban részt vevő szabaddemokraták vezető politikusai ugyanakkor 2024-es kivezetést tartanának indokoltnak.

Németországban évtizedek óta atomellenes a közhangulat, törvény rendelkezik arról, hogy az összes reaktort legkésőbb 2022 végére le kell állítani. Erre most a jelek szerint mégsem kerül sor, holott a gazdasági és az energetikai tárca élén zöld miniszter áll. A Zöldek gazdasági programjának sarkalatos pontja a nukleáris energiatermelés kivezetése.

A szükség azonban, úgy tűnik, törvényt, pártprogramokat egyaránt felülír.

Németországra az Európai Unió és más európai tagállamok is nyomást gyakorolnak, hogy hosszabbítsa meg a három reaktor üzemidejét a fenyegető energiaválság kezelése érdekében.

Ugyanakkor a környezetvédelmi csoportok is akcióba lendültek: bejelentették, hogy jogi lépéseket tesznek az erőművek bezárásának elhalasztása esetén.

Kép: Wikipedia