Szinte bizonyos, hogy nagy számú orosz fegyveres erőt vonnak össze Dél-Ukrajnában, melynek két oka lehet a britek olvasatában. A valószínűbb, hogy egy ukrán ellentámadás kivédése céljából koncentrálja a térségben erőit az orosz hadvezetés, de az is elképzelhető, hogy támadó hadműveletre készülnek – áll a brit honvédelmi tárca Twitter-bejegyzésében. Orosz katonai szállítójárművek, tankok, vontatott tüzérségi eszközök és egyéb fegyverekből álló hosszú katonai konvojok tartanak ugyanis a kelet-ukrajnai Donbasz térségéből délnyugati irányba. Több, egyenként 800-1000 főt számláló taktikai zászlóalj lett telepítve a Krím-félszigeten is, melyek feladata nagy valószínűség szerint a Herszon régióbeli orosz harcoló alakulatok támogatása lesz.

Az ukrán hadsereg nagy intenzitással bombázza az utóbbi hetekben a hidakat, lőszerraktárakat, vasúti csomópontokat – köztük a stratégiai fontosságú, Herszont a Krím-félszigettel összekötő vasútvonalat – a térségben, ami arra utal, hogy valami készül Dél-Ukrajnában. Amennyiben Kijevnek sikerülnie felszabadítania Herszon megyét, úgy elvághatná a még 2014-ben elszakított Krím-félszigetet a Donbasz régiótól, illetve a szintén orosz ellenőrzés alá került Azovi-tengeri partvidéktől. Ez pedig hatalmas stratégiai kudarc lenne az oroszok számára, melyet mindenképpen igyekeznek elhárítani.

Ezért zajlanak heves harcok a Zaporizzsja közeli atomerőmű közvetlen környezetében, illetve esetenként az erőmű területén is. Úgy tűnik, az oroszok bármi áron készek feltartóztatni egy északi irányból kiinduló átfogó ukrán ellentámadást.

Mindeközben a kelet-ukrajnai Donbasz-régió stratégiai jelentőségű települése, Szlovjanszk térségében az ukránok tovább erősítik pozícióikat. Moszkvának régóta célja a város bevétele, mellyel nagy lépést tehetne a teljes Donyec-medence elfoglalása irányába. A döntő részben oroszajkúak által lakott Donyec-medence mintegy 60 százalékát ellenőrzik jelenleg az orosz, illetve az őket támogató szeparatista erők. Szlovjanszk 100 ezer lakosú város volt az invázió kezdete előtt, ma mintegy 20 ezren lakják mindössze. Hónapok óta nincs víz- és gázszolgáltatás a településen, az emberek kézzel pumpált közkutakból jutnak csupán ivóvízhez a France24.com beszámolója szerint.

Térkép forrása: The Kyiv Independent