Miért nehezünkre esik a sportolásra való rávetemedés?

Sokan nehezen vesszük rá magunkat a sportolásra, annak ellenére, hogy kezdeti lelkesedéssel töltjük le a teljesítményt mérő alkalmazásokat, és beruházunk a legújabb sportfelszerelésekre. A Ma is tanultam valamit podcast legújabb adásában Faludi Viktória pszichológus, aki többek között Szilágyi Áron mentális trénere is, beszélt arról, hogy miért olyan nehéz sokunk számára a kanapéról felkelni és a fejünkben megálmodott mozgásmennyiséget valóra váltani.

A sport fogalma nem egyértelmű, hiszen a mozgás az életünk része, de a sport az önmagáért végzett mozgás, amit élvezünk és jó érzéssel tölt el. A mozgás adrenalin- és endorfinfelszabadulással jár, ami miatt könnyen rá lehet kattanni.

Faludi Viktória szerint az iskolai tornaórák gyakran kellemetlen élményeket jelentenek, és a testnevelés tanároknak inkább az együtt mozgás örömét kellene megmutatniuk. A pszichológus említette, hogy 14 éves korban hirtelen megszakad a sportolás, és a fiatalok abbahagyják a rendszeres mozgást, mivel ebben az életkorban más dolgok kerülnek előtérbe.

Faludi Viktória nem tartja lustaságnak, ha valaki nehezen szánja rá magát a sportolásra, mivel egyszerűen nem tanították meg nekünk, hogyan kezdjünk hozzá. Magyarországon alig létezik szervezett szabadidősport, így aki például röplabdázni szeretne, nem talál könnyen lehetőséget arra.

A podcast adásában szó esik arról is, hogy a sportban nem csak a fizikai teljesítmény számít, és hogy sok világklasszis sportoló elveszetté válik a sportpályafutása befejezése után. Emellett felvetik, hogy kínos lehet, amikor az újságírók azonnal a győztes orra alá tartják a mikrofont.

A Ma is tanultam valamit podcast minden pénteken jelentkezik új adással, ahol számos érdekes téma kerül terítékre, többek között a szülői hibák, az élet túlgondolása, az idő érzékelése, a titkok elárulása, a szerelem elmúlása, az ösztönös antidiéta és a notórius késők leleplezése.