Végre visszatér a jó idő

Csütörtökön a felhős tájakon is szakadozik a felhőzet, és általában sok napsütés várható, a maximumok 10 és 17 fok között alakulnak.

Csütörtökön reggel még előfordulhat csapadék, de napközben a felhőzet felszakadozik, és a gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütés valószínű. Helyenként – nagyobb eséllyel nyugaton és északkeleten – zápor is kialakulhat. Az északnyugati szelet élénk széllökések kísérhetik, kivéve a délnyugati és északkeleti tájakat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +6 fok között várható, majd a nappali hőmérséklet 10 és 17 fok közé melegszik. A HungaroMet szerint kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség valószínűsége alacsony.

Péntek reggelre a záporok nagy része megszűnik, a gomolyfelhők összeesnek, és nagy területen kiderül az ég. Néhol gyenge csapadék még előfordulhat, párássá válhat a levegő, foltokban köd is képződhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és 6 Celsius-fok között alakul, de a hidegre hajlamos helyeken gyenge fagy is lehet. Péntek délelőtt már 16 és 20 Celsius-fok közé melegszik a levegő, és estig így is marad.

Szombaton gomolyfelhős, napos idő valószínű, néhol zápor, zivatar is előfordulhat. A déli, délkeleti szél sokfelé megélénkül, az Északnyugat-Dunántúlon időnként megerősödik. A hajnali 2, 8 Celsius-fokról délutánra 19, 23 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Vasárnap napos idő várható kevés gomoly-, valamint fátyolfelhővel, csapadék nélkül. A déli, délkeleti szél sok helyütt megélénkül, a Kisalföldön időnként megerősödik. A hőmérséklet hajnalban 4 és 11, délután 23 és 27 fok között valószínű. A hétvégére megérkezik a jó idő, és vasárnap visszatér a kora nyári meleg, 22-27 fokot mutathatnak a hőmérők a legmelegebb órákban.

Az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzése szerint a hidegfront csütörtökre elvonul. A hideg, nyirkos reggeli időben felerősödhetnek a gyulladásos- és a kopásos jellegű panaszok. A szeles tájakon fejfájás, szédülés jelentkezhet, illetve ingerültebbek lehetünk. A borongós idő utáni napsütés és szárazabb idő viszont pozitív hatással lehet a közérzetre, hangulatra. A hő- és komfortérzet még alacsonyabban alakul, nagy lesz a megfázásveszély, ezért ajánlott a réteges öltözet.

Mint írtuk, a csapadék lassan megszűnik, és péntektől meredek emelkedésnek indul a levegő hőmérséklete, vasárnapra pedig már a 25 Celsius-fok feletti csúcs sem tűnik kizártnak. Emellett a szél is mérséklődik és a jövő hétre felhőmentes, igazi nyári időre van kilátás, egyre enyhébb éjszakákkal és egyre melegebb nappalokkal.