Karinthy Frigyes agyműtétje és a dohányzás

Egy eddig ismeretlen riport került elő Karinthy Frigyesről, amelyet barátja, Nagy Lajos írt, és valószínűleg 1936. június 23. előtt készült, a svédországi agyműtétje után.

Karinthy Frigyes, a neves író és költő, 1936. május 4-én esett át egy agyműtéten Stockholmban, Herbert Axel Olivecrona világhírű agysebész keze alatt. A Qubit által közölt riportban számos érdekesség olvasható, többek között az, hogy Karinthy a műtét után sem hagyta abba a dohányzást.

A riportban szerepel egy anekdota is, miszerint Karinthy hitte a pletykát, hogy Sztálint is Olivecrona műtötte meg, akárcsak őt. Azonban Karinthy Ferenc, az író fia, egy 1978-as interjúban megkérdezte a svéd professzort, aki felvilágosította, hogy csupán egy beosztottjáról volt szó, és Sztálin esetében nem volt szükség agyműtétre.

A riport megjelenésének elmaradásának okai nem teljesen világosak, de feltételezhető, hogy a gépelés befejezéséig egyszerűen kifutottak az időből.

Ez a felfedezés nem egyedülálló az irodalomtörténeti ritkaságok terén, hiszen a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központja nemrégiben jelentette be, hogy előkerült Kosztolányi Dezső, Karinthy közeli barátjának első jelentős műfordítói munkájának teljes kézirata, amelynek eddig csak töredékei voltak ismertek.