A művészet mérhető eredményei

A hálózatkutatás segítségével mérhetővé válnak a művészeti alkotások eredményei, amelyek révén a hátrányos helyzetű gyerekek számára is megnyílhat az út a művészetek világába egy új pályázat keretében.

A KNK kommunikációs ügynökség és az Igazgyöngy Alapítvány közös művészeti pályázatot hirdetett, amelynek célja, hogy a hátrányos helyzetű, tehetséges gyerekek számára bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak. A pályázat a művészeti iskolákban tanuló, generációs szegénységben élő gyerekek számára kínál esélyt, hogy munkáikat a fővárosi műkedvelők és műértők előtt is megmutathassák.

Janosov Milán, hálózatkutató, fizikus és adatvizualizációs szakember szerint az alkotóművészet sikeressége is számszerűsíthető. Elmondása szerint a modern hálózatelemzés által nyújtott adatok és a tudatos kommunikációs technikák hatékonyan alkalmazhatóak a művészeti tehetséggondozás területén is.

A pályázat kiemelt figyelmet fordít a kreatív tehetségek támogatására, mivel ezáltal új energiát és inspirációt kaphat a magyar művészeti élet azoktól, akik nehezebb körülmények közül indulva mutatják meg egyéni látásmódjukat. A Nemzetközi Gyermeknapig, május végéig tartó pályázatra az Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskola diákjai három korcsoportban nevezhetnek: az általános iskola 1-2., 3-4., valamint a felső tagozat 5-8. osztályos tanulói.

A zsűri a szabad asszociációs készségeket, a kreativitást és a fantázia vizuális megjelenítését várja el a pályázóktól. A technika szabadon választható, legyen az toll, tus, színes- vagy szénceruza, zsírkréta vagy festék. A lényeg, hogy az alkotások az „A Kivételesség Ígérete” témához kapcsolódjanak, és akár más területekkel, mint a sport, zene, irodalom, környezetvédelem vagy család is ötvözhetők.