Lélegzetelállító videó: 291 méterre repült az olimpiai bajnok síugró

Kobajasi Rjójú, az olimpiai bajnok japán síugró, nem hivatalos világrekordot állított fel Izlandon, amikor 291 métert repült egy speciálisan kialakított pályán.

Kobajasi 37,5 méterrel múlta felül a hivatalos világrekordot a Hlidarfjall síközpontban. A horvát Index beszámolója alapján a japán sportoló bemelegítésként először 256, majd 259 és 282 méterre szállt, de úgy érezte, hogy a harmadik legjobb kísérletét is képes lesz túlszárnyalni – és végül igaza lett.

A vakmerő síugró nem elégedett meg a rekorddal, hanem megpróbálta elérni a 300 méteres távot is, ám ez nem sikerült neki. Ennek ellenére Kobajasi nem csüggedt, hiszen tudta, hogy amit végrehajtott, az valóban figyelemre méltó teljesítmény. A 291 méteres ugrás hossza több mint két és fél futballpálya hosszának felel meg.

Kobajasi a legnagyobb ugrása során összesen nyolc másodpercet töltött a levegőben, és egy ponton 107,5 kilométer/órás sebességgel repült a talaj felett. A sikeres ugrás után a japán síugró így nyilatkozott: „Régóta álmodoztam erről az ugrásról, mindig is messzebbre akartam repülni mindenkinél. Imádom feszegetni a határokat” – mondta széles vigyorral az arcán.

Érdekesség, hogy Japánban nem csak a síugrás terén értek el figyelemre méltó teljesítményeket. A Toyota Motor, Japán legnagyobb autógyártó vállalata a cég történetében a legtöbb, 9,97 millió autót gyártott gyáraiban világszerte a március végével lezárt 2023-as pénzügyi évben. Az autógyártás ugyan 9,2 százalékkal nőtt éves összevetésben, de nem sikerült teljesítenie azt a tervet, hogy 10,1 millió járművet állítson elő. A Toyota a 2023-as pénzügyi évben több mint 10,31 millió járművet adott el világszerte, ami szintén a legtöbb a cég fennállása óta. Az értékesítés 7,3 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. A Toyota szerint stabil volt a kereslet az Egyesült Államokban, az EU-országokban és Japánban, ugyanakkor Kínában - a világ legnagyobb autópiacán - csökkentek az eladások. A Toyota szerint jelenleg a hibrid benzin-elektromos autók iránt a legnagyobb a kereslet világszerte.

A japán cég egyben jelezte, hogy 2025-ről 2026-ra halasztja el elektromos járművek (EV) gyártásának megkezdését az Egyesült Államokban, és visszafogja a hazai termelést is, hogy biztosítsa a termékbiztonságot és a minőséget, miután ezek miatt több botrány is volt a csoport vállalatainál.

Az énekesnő Szandi is megosztott egy nosztalgikus pillanatot, amikor egy 1995-ös lemezborítót tett közzé az Instagramon, amely Japánban jelent meg. Szandi emlékei szerint abban az évben költözött össze párjával, Csabival, és gőzerővel kezdtek alkotni, megvalósítani az álmaikat. Nem sokkal később Japánban jelent meg a lemeze, és több országban is válogatáslemezekre kerültek fel dalai, ahol olyan nevekkel szerepelt együtt, mint a Spice Girls vagy Dj Bobo. Szandi rengeteget utazott, többek között Hong-Kongba is, ahol az Aqua együttes előtt lépett színpadra. Az énekesnő számára jó érzés visszaemlékezni erre az időszakra, és rádöbbenni, mennyi mindent élt meg az elmúlt 35 évben.