Csökken a háztartási napelemek népszerűsége

Az idei év első negyedévében a hazai fotovoltaikus naperőművi kapacitás növekedése jelentősen elmaradt a tavalyi azonos időszak rekordjától, a háztartási méretű napelemek (HMKE) és a nagyméretű, kereskedelmi célú napelemparkok terén egyaránt.

Az idei első negyedévben 282 megawattal (MW) nőtt a hazai fotovoltaikus naperőművi kapacitás, ami jóval kevesebb a 2023 első három hónapjában tapasztalt 516 MW-os bővülésnél. A Mavir adatai szerint az összesített fotovoltaikus beépített teljesítőképesség április elejére meghaladta a 5913 MW-ot, a saját célra termelő naperőműveket is beleértve pedig már 6200 MW körül járhat.

A HMKE-k esetében az idei első negyedévben 86,8 MW-tal nőtt a kapacitás, szemben a 2023 hasonló időszakában tapasztalt 171 MW-os növekedéssel. A nagyméretű, kereskedelmi célú napelemparkok beépített teljesítőképessége 195,2 MW-tal nőtt, ami szintén elmarad a bázisidőszak 344 MW-os növekedésétől.

A kereskedelmi célú nagy naperőművek márciusban a magyarországi villamosenergia-rendszer teljes bruttó felhasználásának 11,6%-át fedezték, és április 30-án új rekordot állítottak fel a negyedórás átlagteljesítményükkel, amikor meghaladta a 3159 MW-ot.

A növekedés lassulása több tényezőnek köszönhető, többek között a kereslet időszakos megugrásai után bekövetkező csökkenésnek, valamint a hálózati kapacitások és a szabályozási környezet által jelentett kihívásoknak. A Mavir és a MEKH által jóváhagyott 2023-as hálózatfejlesztési terv a HMKE-k beépített teljesítőképességének évi 100-200 MW-os növekedésével számol a 2030-as évek elejéig.

A nagy napelemparkok esetében a lendület 2028-ig tarthat ki, mivel egy kormányrendelet szerint ezek a naperőművek a 2028-2030-as időszakra vonatkozóan nem kapnak csatlakozási időpontot. A hálózatra nem termelő, saját célra termelő új ipari naperőművek szegmense azonban bővülhet a következő években, mivel a kormány több szabályozási enyhítésen keresztül támogatja ezek telepítését.

A kormány a Nemzeti Energia- és Klímatervben a 2030-ig Magyarországon telepítendő fotovoltaikus kapacitásra vonatkozó célszámot 6000-6500 MW-ról 12 000 MW-ra emelte, de a kapcsolódó hálózatfejlesztési kihívások és a szabályozási környezet problémái nehezítik a célok elérését.