Guardian-ben írta meg a véleményét a Mathias Corvinus Collegiumról (MCC) az amerikai-magyar állampolgár: Bence X. Széchenyi kutató, aki korábban az intézmény diákja volt. Szerinte

Orbán Viktor kedvenc kis egyeteme csak a propagandáról szól.

A szerző megemlíti a cikkében, hogy az MCC óriási mennyiségű állami pénzt kap, csak 2020-ban 1,3 milliárd forintnyi jutott nekik. Szerinte a szervezet gazdagságával megpróbál lenyűgözni olyan kutatókat is, akik nem értenek egyet a fideszes-propagandával. Emellett szerinte az intézmény képes elősegíteni a vidéki fiatalok társadalmi mobilitását, ám ennek fejében azt kéri, hogy ők tegyék magukévá az MCC jobboldali politikáját.

Azt állítja, hogy őt például arra kérték migrációról szóló kutatása során: publikációiban védje meg a magyar miniszterelnök menekültekkel szemben hozott döntéseit.

Majd azt is leírja, hogy gyakran kormánytagok is előadnak az MCC-n, ezzel befolyásolva a magyar történelmet és politikai közeget kevésbé ismerő külföldi tanulókat. Amikor egy olyan kutatást szeretett volna csinálni, ami nem illett a fideszes-világképbe, az MCC-s mentora figyelmeztette, hogy „csak óvatosan”.

Majd azt is nehezményezi, hogy az MCC úgy tesz, mintha egész Magyarország nevében beszélne, ám ez nem az igazság. Ezért aggódik a szervezet londoni terjeszkedése miatt is. Attól fél, hogy az MCC által biztosított lehetőségekért cserébe még többen állnak be Orbán táborába.

Fotó: MCC