Solingeni késelés: Három halott és több sérült egy német fesztiválon

Legalább három ember életét vesztette és nyolcan megsebesültek, köztük öten súlyosan, amikor egy támadó késelni kezdett a németországi Solingen városi ünnepségén. A rendőrség nagy erőkkel, helikoptereket is bevetve keresi az elkövetőt, aki a támadás utáni zűrzavarban megszökött.

A németországi Solingenben rendezett városi ünnepségen péntek este brutális késes támadás történt. Egy férfi válogatás nélkül szurkálta a járókelőket, ami következtében hárman meghaltak, és nyolcan megsebesültek, közülük öten súlyosan. A Bild beszámolója szerint a támadás a város alapításának 650. évfordulóját ünneplő fesztiválon történt, ahol a késelő este háromnegyed tízkor kezdte meg támadását.

A helyi média jelentése alapján a mentők kilenc ember életéért küzdöttek, de a rendőrség szerint végül nyolcan sérültek meg. A támadó a késő esti órákban hajtotta végre az indiszkriminált támadást, és azóta is szökésben van.

Az eset a belvárosban, egy piactéren történt, ahol a koncertek számára szabadtéri színpadot állítottak fel. A környéket lezárták, és a résztvevőket arra kérték, hogy hagyják el az érintett területet. A Bild szerint egész Észak-Rajna-Vesztfáliából érkeznek speciális rendőri egységek a Düsseldorfhoz és Kölnhöz közeli, 160 ezer fős városba, hogy a támadót megtalálják.

A fesztivál, amely a város fennállásának 650. évfordulója alkalmából pénteken kezdődött és vasárnapig tartott volna, a késelés miatt félbe szakadt. Beszámolók szerint több ezer ember hagyta el a helyszínt a támadás után.

A támadóról egyelőre kevés információja van a rendőrségnek, és nincs információ arról, hogy pontosan hogyan néz ki a gyanúsított. A szemtanúk sokkot kaptak, így nem tudták leírni a merénylő kinézetét. A nyomozók az ügyet terrortámadásként vizsgálják, a merénylő motivációjáról azonban még semmit sem tudnak.

Herbert Raul, Észak-Rajna-Vesztfália tartományi belügyminisztere péntek éjszaka a helyszínre utazott. Azt mondta, hogy mivel egyelőre semmit sem tudni a merénylőről és az indítékáról, találgatni sem érdemes a személyével kapcsolatban.

A szemtanúk beszámolói szerint a merénylő egyedül követte el a tettét. Németországban nem ez az első késes támadás az elmúlt hónapokban. Május 31-én Mannheim városában egy afganisztáni születésű menedékkérő késelt meg több embert, egy fiatal rendőr belehalt a sérüléseibe.