Európai Ügyészség vizsgálja a nyírmártonfalvai lombkoronasétány ügyét

Az Európai Ügyészség csalás gyanúja miatt indított nyomozást a nyírmártonfalvai lombkoronasétány ügyében, amelyet a Transparency International Magyarország jelentett fel.

A Transparency International hírül adta, hogy az Európai Bizottság, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF), a NAV és az Integritás Hatóság után most az Európai Ügyészség is vizsgálódik a hírhedt, lomb nélküli lombkoronasétány ügyében. Magyarország nem tagja az Európai Ügyészségnek, ezért korábban kérdéses volt, hogy az ügyészség eljárhat-e az ügyben. A Transparency International januárban fordult az Európai Ügyészséghez, és a július utolsó napján kelt válaszlevele szerint a szervezet bűnügyi nyomozást indított.

A magyar ügyészség korábban azt közölte, hogy Magyarországon folyik a nyomozás a nyírmártonfalvai lombkoronasétány ügyében, nem pedig az Európai Ügyészség előtt. Ezzel szemben a Transparency International szerint az Európai Ügyészség nyomozása azt jelzi, hogy a nem EPPO-tag Magyarországon is képesek fellépni az uniós források védelme érdekében. A Legfőbb Ügyészség azonban most azt állítja, hogy mivel Magyarország nem tagja az Európai Ügyészségnek, ezért az nem járhat el egy Magyarország területén, magyar állampolgár által elkövetett bűncselekménnyel kapcsolatban.

A Hajdú-Bihar megyei ügyészség korábban azt állította, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal illetékes szerve nyomoz a lombkoronasétány ügyében különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt. Vadai Ágnes DK-s politikus tavaly áprilisban kérdezte meg az ügyről Polt Péter legfőbb ügyészt, aki a kérdést feljelentésként értékelte és továbbította a vádhatósághoz, aminek nyomán a NAV Bűnügyi Főigazgatósága Központi Nyomozó Főosztálya indított nyomozást. Az Európai Ügyészség korábban már megállapította, hogy a bejelentésben foglaltak nem tartoznak a hatáskörükbe, ezért a Transparency bejelentését idén februárban a Legfőbb Ügyészségnek küldték meg, ami azt költségvetési csalás bűntette miatt a Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészségnek továbbította.

A Népszava információi szerint az Európai Ügyészség döntése túlmutat a lombkoronasétány ügyén, és más magyar ügyekben is nyomozhat, ami azt jelzi, hogy az uniós hatóság változtatott eddigi tartózkodó hozzáállásán. Az Európai Ügyészség nyomozása a 2017 és 2022 között Magyarországon és Belgiumban elkövetett pályázati csalás gyanújával indult, és a nyomozás egyik érintettje a nyírmártonfalvai lomb nélküli lombkoronasétányt építő magyar cég. A belga delegált ügyész a napokban azt nyilatkozta a Transparency-nek, Belgiumban és Magyarországon elkövetett állítólagos bűncselekmények miatt folyik vizsgálat, ám a Legfőbb Ügyészség szerint ez csak Belgiumot érintheti.

A nyomozás technikai részleteit illetően a Népszava szerint az OLAF vagy az Europol lehetnek a közvetítők, amelyeken keresztül az Európai Ügyészség nyomozhat Magyarországon. A Transparency International Magyarország reméli, hogy az Európai Ügyészség mostantól minden magyarországi csalási és korrupciós ügyben fel tud lépni az európai uniós források védelmében. A magyar ügyészség a nyilvánosságra hozott levél miatt megkeresésre csak annyit válaszolt, hogy időt kérnek a válaszadásra. Az országszerte híressé vált lomkoronasétány tavaly tavasszal került a hírekbe, miután a 60 millió forint uniós támogatásból épült szerkezet körül letarolták az erdőt. A támogatást Filemon Mihály fideszes polgármester magánszemélyként nyerte el, az ő tulajdona a letarolt erdő is.