A Vasutasok Szakszervezete szerint igazságtalan a hőségpénz elosztása

A Vasutasok Szakszervezete (VSZ) szerint nem mindenki részesül azonosan Lázár János által bejelentett 200 ezer forintos hőségpénzből, ami igazságtalanságot szül a munkavállalók között. A szakszervezet elnöke, Meleg János szerint a gesztus ugyan szükséges és jogos, de a juttatást minden MÁV-Volán dolgozónak meg kellene kapnia, nem csak a miniszter által megjelölt területeken dolgozóknak.

A VSZ úgy véli, hogy a hőségben való helytállásért járó pénzt minden MÁV-Volán dolgozónak meg kellene osztani, és ezt kérik a minisztertől is. Az elnök szerint a jelenlegi elosztás meggondolatlan, hiszen vannak olyan munkakörök, amelyek különböző neveken futnak, és csak az egyik kapja meg a kánikulai helytállásért járó díjazást.

A szakszervezet levelében arra kéri a minisztert, hogy amennyiben a ráfordítás összegét nem lehet növelni, akkor minden munkavállaló kapjon egyenlő részt a hőségpénzből. A VSZ arra is kíváncsi, hogy milyen forrásból lesz a beígért összegre fedezet.

Lázár János, építési és közlekedési miniszter korábban bejelentette, hogy a MÁV csoport több mint 33 ezer munkatársa, köztük mozdony- és buszvezetők, jegyvizsgálók, pályamunkások, forgalmisták, karbantartók és szerelők augusztus 15-ig nettó 200 ezer forintot kapnak SZÉP-kártyára utalva, a hőségben végzett munkájuk elismeréseként.

A szakszervezet szerint a bejelentés "bombaként robbant" a vasutas közösségben, és sokan nem tartják fairnek, hogy a jutalmazást a miniszter attól teszi függővé, ki dolgozott terepen, mint "fizikai munkás". A VSZ hiányolja, hogy a szakszervezetekkel nem egyeztettek a bejelentés előtt, és hogy egyes leányvállalatokat teljes mértékben kihagytak a jutalmazásból.

A szakszervezet álláspontja szerint a közösségi közlekedésben mindenki pótolhatatlan és nem lehet köztük igazságos módon különbséget tenni, a miniszteri döntés pedig belső feszültségeket okozhat és megoszthatja a vasutas közösséget. A VSZ azt kérte Lázár János tárcájától, hogy ha nem lehet a ráfordítás összegét növelni, akkor kapjon mindenki fele pénzt, de jusson minden munkavállalónak.