A magyar férfi kardcsapat ezüstérme Párizsban

A magyar férfi kardcsapat kemény küzdelmet folytatott, de végül nem tudta legyőzni a kétszeres olimpiai bajnok dél-koreai csapatot a párizsi döntőben. Szatmári András büszkeségét fejezte ki a csapat elmúlt évtizedbeli teljesítményére, de a jövőjük bizonytalannak tűnik.

A magyar csapat, melynek tagjai Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád és Rabb Krisztián, számos kihívással nézett szembe a verseny előtt, többek között sérülésekkel és nézeteltérésekkel a csapat összetételét illetően. Ennek ellenére jól teljesítettek, és eljutottak a döntőig, ahol ezüstérmet szereztek. Szilágyi Áron, a háromszoros olimpiai bajnok, csalódott volt az egyéni versenyben való kiesése miatt, de örömét lelte a csapat ezüstérmében, kiemelve, hogy 28 év után értek el ilyen jó eredményt. A csapatversenyben azonban újra összerakták magukat, és a döntőig meneteltek.

Szilágyi Áron pszichológusa bizalommal nyilatkozott a csapat egyéni teljesítményekből való visszapattanásának és a csapateseményre való koncentrálásának képességéről. A csapat sikerét Rabb Krisztián erős teljesítménye is segítette, aki csereként került be a csapatba, és az egész verseny során nagy csapategységet és ellenálló képességet mutattak. Az elődöntő hőse Rabb Krisztián volt, aki új színt és erőt tudott hozni a többiek vívásába, így sikerült legyőzni az iráni válogatottat.

Szatmári András az ezüstérmeseknek szervezett fogadáson tűnődött a versenyen és a csapat erőfeszítésein, miközben az Index folyamatosan közvetítette az olimpiai eseményeket, beszámolókat és frissítéseket nyújtva a magyar sportolók teljesítményéről. Szilágyi szerint a vívásban az adott napi forma és lelkiállapot döntő fontosságú, és az olimpiákon ez is meghatározhatja, hogy valakinek éppen aznap van-e a napja. A párizsi magyar nagykövetség fogadásán Szilágyi Áronnal és Rabb Krisztiánnal beszélgetve elmondta, hogy bár van benne csalódottság és hiányérzet, nem szabad elfelejteni, hogy milyen nagyszerű csapat ellen vesztettek.

A csapat jövője bizonytalan, de potenciáljuk van a folytatásra és a jövőbeli olimpiák sikerére. Rabb Krisztián reméli, hogy – amint egykor Szilágyi őt – most ők tudják inspirálni a jövő vívógenerációit. Az Index továbbra is követi a magyar sportolók teljesítményét, és beszámol a legfrissebb olimpiai hírekről.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) sportolói bizottságába pályázó Szilágyi Áronra eközben folyamatosan lehet szavazni a sportolóknak. A Telex egy villámértékelésre kérte Szilágyit a csapatverseny után, ahol elmondta, hogy a felkészülésre "csillagos ötöst" adna, annak ellenére, hogy a szakágban egy hónappal ezelőtt vihar alakult ki, amikor a kardcsapat kapitánya, egyben Szilágyi Áron edzője, Decsi András lemondott. A lemondás után Szilágyi már egyénileg sem Decsivel készült, hanem elfogadta a szövetség által kijelölt Sárközi Gergelyt, aki jól ismert a Vasasból, és eddig is az őt felkészítő stáb része volt.

Szilágyi az egyéni versenyre "egyest", a csapatversenyre "négyest" adott, utalva ezzel az egyéni versenyben való korai kiesésére és a csapatversenyben mutatott teljesítményére. A csapatversenyben mutatott teljesítményére négyest adott, mert bár az első asszóban kiújult saroksérülése hátráltatta, de összeszorított fogakkal vállalta az asszókat. A döntőben az első csörtéjét elveszítette, de a végére jó formába került, bár már nem tudta megfordítani a meccs kimenetelét.

Szatmári András arról beszélt, hogy az egyéni után nyalogatták a sebeiket, mindenki visszahúzódott a szobájába, és szurkoltak a többieknek. Hétfőtől azonban készültek, kártyajátékokkal erősítették a csapatszellemet, ezzel építették a csapategységet.

Szilágyi szerint 2028 még olyan messze van, hogy nem is szeretne mondani róla semmit, egyelőre csak az van a szeme előtt, hogy hazamenjen, átölelje a feleségét és a gyerekét. „Majd egy hónap múlva tudok bármit mondani, addig lesz időnk végigbeszélni a családdal is” – összegzett. Az Infostartnak adott interjúban azonban kifejtette, hogy az olimpia előtt nem foglalkozott a jövőjével, és szeptember elején fogja eldönteni, hogyan tovább. Érzékenyen érintette Decsi András lemondása, de úgy véli, az új stábbal is remekül sikerült a felkészülés. Pályázik a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) sportolói bizottsági tagságára, és a versenyek végeztével erre is tud fókuszálni.