Trump és Harris: A korábbi támogatástól a riválisig

Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok korábbi elnöke, a 2010-es években több alkalommal is anyagilag támogatta Kamala Harris kaliforniai államügyész kampányát, mielőtt politikai riválisokká váltak volna.

A New York Times beszámolója szerint Trump 2011-ben, Harris államügyészi kinevezése után 5000 dollárt, majd 2013-ban további 1000 dollárt adományozott a demokrata politikusnak. Ivanka Trump, a republikánus zászlóvivő lánya, 2014-ben 2000 dollárt folyósított Harris kampányának. Ezen adományok idején a Trump Egyetem ellen folyt per, ami diákok megtévesztésével vádolta a szervezetet, de Harris hivatala nem lépett fel a Trump szervezet ellen, és a kampánypénzeknek állítólag semmi köze nem volt a döntéshez.

Steven Cheung, Trump szóvivője szerint az adományok nem jelentenek különösebb jelentőséget, és azt állította, hogy Trump mint globális üzletember tudta, hogyan kell kezelni az olyan korrupt politikusokat, mint Kamala Harris.

A politikai színtér azonban gyorsan változik, és Kamala Harris, aki korábban Kalifornia főállamügyészeként dolgozott, most Joe Biden amerikai elnök támogatásával a Demokrata Párt elnökjelöltje lett. Biden visszalépése után a kampánygépezet beindult, és a New York Times szerint Harris kampányára másfél nap alatt 100 millió dollárnyi adomány gyűlt össze, ami példátlan eredménynek számít. Ezt az összeget még Trump vagy Biden sem tudta ugyanennyi idő alatt összegyűjteni. A demokraták egyik nagyobb támogatója, Amy Goldman Fowler egymaga 27 millió dollárt adományozott, és kifejezte támogatását Harris jelöléséhez.

Az AP összegzése szerint a demokrata elnökjelölő konvención szavazattal rendelkező előválasztáson kiválasztott 3949 delegált közül 2688 Kamala Harrisnak ígérte voksát. A jelöltállító gyűlést Chicagóban tartják majd augusztus 19. és 22. között.

Időközben George Clooney is beállt Harris mögé. A színész két héttel korábban a New York Times-ban megjelent véleménycikkében kérte Joe Bident, hogy lépjen vissza az elnökjelöltségtől. Clooney kedd délelőtt a CNN-nek adott nyilatkozatában jelentette ki, hogy támogatja Kamala Harris elnökjelöltségét, ugyanakkor megköszönte Joe Bidennek, hogy úgy döntött, visszalép a jelöltségtől.

Kedden Harris a Wisconsin állambeli Milwaukee-ban tart kampányeseményt, a jelentős afroamerikai lakossal rendelkező város, kulcsszerepet fog játszani a novemberi választások során. 2020-ban Biden itt mindössze 20 ezer szavazattal tudott nyerni, és a legutóbbi közvélemény-kutatások is arra utaltak, hogy szoros verseny várható itt idén is. Harris első elnökjelölti kampánybeszédében a wisconsini Milwaukee-ban tárgyalótermi példákkal mutatta be, hogy ismeri a Trump-féléket, és kijelentette: „Volt már dolgom mindenféle elkövetővel. [...] Higgyék hát el, amikor mondom, hogy jól ismerem a Donald Trump-féle embereket”.

Joe Biden elnök a hírek szerint szerda este fog beszélni a Fehér Ház ovális irodájából. Ez lesz az első nyilvános beszéde, mióta visszalépett az elnökjelöltségtől. Biden kedden tért vissza a Fehér Házba Delaware-ből, ahol a Covid miatt lábadozott. Kamala Harris elnökjelölti indulását a Republikánus Párt vezetése puccskísérletként jellemezte, de J. D. Vance, Trump alelnökjelöltje szerint törvénytelen Joe Biden visszalépése a kampánytól, ugyanakkor Biden hivatalosan nem volt a demokraták elnökjelöltje, csak a delegáltak többségének támogatását bírta.