Hét gyerekre és több felnőttre omlott rá egy terasz Olaszországban

Tragikus esemény rázta meg Nápoly Scampia negyedét, ahol egy összekötő galéria összeomlása következtében ketten életüket vesztették és további 13 ember, köztük 7 gyermek sérült meg. A baleset hétfőn késő este történt, amikor az épület lakói még ébren voltak, többen a folyosókon tartózkodtak.

Az omlás a harmadik emeleten következett be, és az alsóbb emeletek galériáit is magával sodorta. A tűzoltóság a törmelék eltakarítása után kiürítette az épület felsőbb szintjeit, és jelenleg az épület stabilitásának felmérése zajlik. A rendőrség nyomozást indított az omlás okainak tisztázására.

A Vela Celeste, azaz a Vitorlavászon épületegyüttes, amely az omlás helyszíne volt, az utolsó maradványa a Scampia negyednek, amelyet a bűnözés és a drogkereskedelem miatt "Gomorrának" is neveznek. A Manfredi-kormányzat tavaly áprilisban jelentette be, hogy újjáépítik a környéket, és 18 millió eurós támogatást biztosítottak a Periferie-terv keretében. A projekt célja az épület teljes felújítása és a környék élhetőbbé tétele volt, ám a tervek nem valósultak meg, és az épület állapota egyre romlott. Tavasszal az önkormányzat tizennyolc millió eurót különített el az utolsó Vele-épület átalakítására, a munkák meg is kezdődtek, de a polgármester kizárta, hogy az építkezési munkák okozták volna a folyosó leszakadását.

A tragédia áldozatai között egy 29 éves férfi és egy 35 éves nő van, továbbá tizenhárman kerültek kórházba, köztük hét, kettő és nyolc év közötti kisgyermekek. A megsérült gyerekek közül egy négy- és egy hétéves gyereknek az állapota válságos, őket többszörös koponyasérülésekkel intenzív osztályon kezelik, míg a többiek végtagtöréseket és zúzódásokat szenvedtek. Az esemény után mintegy nyolcszáz lakost evakuáltak, akiket egyelőre egy közeli tornacsarnokban helyeztek el.

Giorgia Meloni miniszterelnök és Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke is kifejezte részvétét az áldozatok családjainak. A Vele épületcsoportot eredetileg 1962 és 1975 között építették, a növekvő lakosság elhelyezésére. Azonban a Scampia negyed a hátrányos helyzetűek és a bűnözés fellegvárává vált, ahol a hatóságok is óvakodtak a beavatkozástól. A városnegyed talpra állítása 2003-ban kezdődött, de a mostani omlás által érintett épület lakói nem akarták elhagyni otthonukat. A polgármester kizárta, hogy az esetleges építkezési munkák okozták volna a folyosó leszakadását. Az előzetes információk alapján a baleset legvalószínűbb okának a ház rossz szerkezeti állapotát tartják.