Michelle Obama és Kamala Harris a demokraták esélyesei?

Joe Biden visszalépése után a demokraták elnökjelölti posztjáért folyó találgatások középpontjába Michelle Obama és Kamala Harris került. Az Ipsos felmérése szerint Michelle Obama az egyetlen hipotetikus jelölt, aki biztosan legyőzné Donald Trumpot, míg Kamala Harris már Beyoncé támogatását is élvezi.

Az Ipsos felmérése alapján Michelle Obama népszerűsége kiemelkedő a regisztrált szavazók körében, ami felveti a lehetőségét annak, hogy a volt first lady lehet a demokraták választása Trump elleni küzdelemben. Joe Biden vasárnapi visszalépése óta a sajtóban ismét felmerült Michelle Obama neve, és a spekulációk szerint ő lehet a demokraták "varázsfegyvere". A Sky News értékelése szerint figyelemre méltó, hogy Barack Obama Joe Bident méltatta, de Kamala Harris mellett nem állt ki egyértelműen.

A republikánusokat aggaszthatja Michelle Obama esetleges indulása, hiszen a volt first lady továbbra is nagy népszerűségnek örvend. Kevin Cramer republikánus szenátor a New York Magazine-nak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy Michelle Obama lenne az egyetlen, aki összetartaná és megmozgatná a pártot. Azonban Michelle Obama korábban kijelentette, hogy nem érdekli a politika, és hivatala is megerősítette, hogy nem tervezi elindulni az elnökválasztáson.

Kamala Harris, a jelenlegi alelnök, szintén a demokraták potenciális elnökjelöltje lehet. A politikus már most minden nagyágyút mozgósítana a kampányához, és Beyoncé Knowles-tól engedélyt kapott a "Freedom" című dal használatára az eseményein. Beyoncé, aki korábban több demokrata jelöltet is támogatott, szigorúan veszi a zenéjét érintő engedélyeket, így a jóváhagyás jelentős támogatást jelenthet Harris számára. Beyoncé hivatalosan még nem állt ki Harris mellett, de édesanyja, Tina Knowles már nyilvánosan támogatásáról biztosította a politikust. A kérdés már csak az, hogy Beyoncé maga is nyilvánosan beáll-e a potenciális jelölt mögé.

A Reuters/Ipsos új közvélemény-kutatása szerint Kamala Harris minimális előnyre tett szert Donald Trumppal szemben, 44 százalékkal vezetve a republikánus jelölt 42 százalékával szemben. Ez az első felmérés, amely Harris-t hozza ki győztesen a novemberben tartandó amerikai elnökválasztáson. Hétfő este Harris bebiztosította jelöltségét a demokrata elnökjelöltség megszerzéséhez szükséges küszöböt átlépve, több mint 1968 küldött támogatásával. Hivatalosan csak a jövő hónapban tartandó, hivatalos pártkonvención döntenek majd a jelölt személyéről, de a legtöbb demokrata törvényhozó, köztük Chuck Schumer és Hakeem Jeffries szenátusi és képviselőházi vezetők is már Harris mögé álltak.

Joe Biden amerikai elnök 2024. július 21-én jelentette be, hogy a novemberi választásokon még sem indul el, így visszalép az elnökjelöltségéről, amit egyébként még hivatalosan nem szerzett meg, hiszen a demokraták majd csak az augusztus 19-én kezdődő jelölőgyűlésen választanak maguknak jelöltet. Biden visszalépéséről szóló közleménye után egy másik közleményben azt is bejelentette, hogy eddigi alelnökét, Kamala Harrist ajánlja maga helyett, ami után több prominens demokrata – például a Clinton-házaspár – is támogatásáról biztosította az alelnököt. A Biden visszalépése óta eltelt 24 órában senki más nem jelentkezett be a feladatra, ráadásul a 263 demokrata szövetségi képviselőből és szenátorból, illetve a 23 demokrata kormányzóból már 175-en kijelentették, hogy Biden alelnökét támogatják.

A republikánusok szerint a demokraták megpuccsolták Bident, és J.D. Vance, Donald Trump alelnökjelöltje szerint Biden visszaléptetése törvénytelen húzás volt a Demokrata Párt részéről. Vance szerint, ha Biden nem képes vezetni az országot, akkor az Alkotmány 25. kiegészítésének megfelelően kellene eltávolítani, nem pedig politikailag kedvező módon. A republikánusok Kamala Harris indulását is igyekeznek törvénytelennek beállítani, hiszen közvéleménykutatások szerint Harris jobb esélyeket kap Trump ellen, mint Biden. A képviselőházi republikánus többséget vezető Mike Johnson már bírósági keresetekkel is fenyegetőzik, hogy megakadályozza Biden nevének a szavazócédulákról való eltávolítását.

Mindezek ellenére jogilag nehéz komolyan venni a republikánusok állításait, mivel nincs olyan jogszabály, ami kényszerítené valakit arra, hogy akarata ellenére induljon az elnökválasztáson, és Biden hivatalosan még nem is demokrata jelölt, hiszen a jelölt személyéről a demokraták augusztusi nagygyűlésén születik majd döntés. Azonban a republikánusok kommunikációs stratégiája elhitetheti a választókkal, hogy a demokraták valami törvénytelenséget követnek el. A Biden kampányolástól való visszalépése kapcsán felmerülő kérdések továbbra is érvényesek, tekintettel az elmúlt hetekben és hónapokban látott botlásaira és bakijaira.