A Mészáros–Tiborcz–Matolcsy–Szíjj körhöz köthető magántőkealapok vagyonának összegzése

A Válasz Online jelentése szerint a Mészáros–Tiborcz–Matolcsy–Szíjj körhöz köthető nyolc magántőkealap-kezelő összesen 1,452 billió forintos vagyonnal rendelkezik. Ezek az alapok olyan pénzügyi-jogi környezetben működnek, amely lehetővé teszi tulajdonosaik anonimitását.

Az Opus Global Befektetési Alapkezelő nettó eszközértéke 600 milliárd forint, míg az MBH Befektetési Alapkezelőé 119 milliárd forint. A Status Capital Kockázati Tőkealap-kezelő 51 milliárd forintos, a Gránit Befektetési Alapkezelő 252 milliárd forintos, az Equilor Befektetési Alapkezelő 211 milliárd forintos, a Közép-európai Kockázati Tőke és Magántőkealap-kezelő 24 milliárd forintos, a Quartz Befektetési Alapkezelő 116 milliárd forintos, végül a Minerva Befektetési Alapkezelő 79 milliárd forintos nettó eszközértékkel rendelkezik.

Ezen alapok összességében 1,452 billió forintot tartanak, ami három 4-es metróvonal építésének költségével vagy jelenlegi árakon két metróvonaléval egyenértékű. Emellett a Mészáros csoport ügyvédjének, Kertész József Tamásnak tulajdonában lévő, és a kormánypárti médiaholdingot, a KESMA-t alapító Primefund Befektetési Alapkezelő nem hozta nyilvánosságra nettó eszközértékét a jelentésben. Ez az alap jelentős felvásárlásokat hajtott végre nemrégiben, beleértve a Valton, Mahir, Kürt Zrt-t, valamint több, Rogán Cecíliához köthető ingatlant.

Mészáros és Szíjj négy alapkezelője és 26 alapja összesen 849 milliárd forintot tartalmaz, Mészáros alapjai 770 milliárd forint értékűek, míg Szíjj titkos alapjai 79 milliárd forintot tartalmaznak. Tiborcz István üzleti kapcsolataihoz köthető magánalapok 487 milliárd forintot halmoztak fel, míg Matolcsy Ádám csoportjának 116 milliárd forint a többlete.

A NER vezető vállalkozóinak magántőkealapjaiban felhalmozódott összeg körülbelül 1,452 billió forint, ami majdnem pontosan megegyezik az idei költségvetési hiánycél emelésével, amelyet fenntarthatóvá tétel érdekében növeltek. A pénzügyminisztérium biztosítja, hogy az új cél fenntartható.

A Válasz Online szerint a nem átlátható vagyonokkal együtt valószínűleg bőven több mint 2000 milliárd forintot tartanak a kormányhoz kötődő oligarchák magántőkealapokban. Tiborcz magántőkealapjai egyébként összesen 150 milliárd forint állami pénzt is kaptak, a maradék több mint ezermilliárd forint keletkezése azonban nem nagyon kideríthető.

: Válasz Online : Válasz Online : Válasz Online : Válasz Online