Betiltják a bikaviadalokat Kolumbiában

Kolumbia elnöke, Gustavo Petro aláírta a bikaviadalok betiltásáról szóló törvényt, amely 2027-ben lép hatályba. A törvény értelmében a bikaviadalok helyszínei kulturális központokká alakulnak át.

Gustavo Petro kolumbiai elnök kijelentette, hogy nem állíthatják a világnak, hogy az élő és érző lények szórakoztatásért való megölése kultúra. Az elnök szerint a természetnek, amelynek tőlünk független jogai vannak, meg kell őrizni és tiszteletben kell tartani ezeket a jogokat.

A bikaviadalok betiltásáról szóló törvény, melynek neve "No más olé" - magyarul "nincs többé éljenzés" - a kolumbiai kongresszusban május végén született történelmi döntés eredményeként jött létre. A kolumbiai vezetés ígérete szerint a viadalokra használt arénákat 2027-ig kulturális és művészeti központokká, valamint sportlétesítményekké alakítják át.

Az elnök a La Santamaría arénában, több száz aktivista jelenlétében hangsúlyozta, hogy ha a természetet elpusztítják, azzal az emberiségnek is vége lesz. A bikaviadalok helyszínei "a halál helyett a kultúra, a sport és az élet" színtereivé válnak, és az eddig bikaviadalból élő embereket átképezik.

A bikaviadal a spanyol gyarmatosítás óta hagyománynak számít a dél-amerikai országokban, de Kolumbiában az állatvédők többször is tiltakoztak megtartásuk ellen az elmúlt években. Kolumbia mellett Spanyolországban, Portugáliában, Franciaországban, Ecuadorban, Mexikóban, Peruban és Venezuelában engedélyezik a bikaviadalt, azonban ezekben az országokban is néhány helyen az önkormányzatok és a regionális kormányzat helyi tilalmat rendelt el.

A bikaviadalok kedvelői szerint a tilalom sérti a kisebbségek azon jogát, hogy kifejezzék kulturális örökségüket, és veszélyezteti azoknak a megélhetését is, akik a bikaviadalokból élnek, mint például a matadorok, a rendezvények szervezői, a kereskedők és a bikaviadalokon használt állatok tenyésztésére szakosodott farmerek is. Hétfőn ezért a bikaviadalokat támogató csoportok egy kampányt indítottak el a közösségi médiában a hagyományok támogatására, mondván, hogy a törvényjavaslatot a kolumbiai munkaügyi minisztérium támogatása nélkül fogadták el. A támogatók azt is közölték, hogy megtámadják a törvényt a kolumbiai alkotmánybíróságon.

A kolumbiai állatvédők már két évtizede lobbiznak a kongresszusban a bikaviadalok betiltása érdekében, a kulcsfontosságú szavazásokat gyakran szűk szavazati aránnyal vesztették el. Májusban már sikerült keresztülvinniük a tilalmat Gustavo Petro Történelmi Paktum pártjának segítségével, valamint a centrista és konzervatív pártok néhány képviselőjének szavazatával.

Gustavo Petro, Kolumbia elnöke már hosszú évek óta a bikaviadalok ellenzője. 2012-ben hatályon kívül helyezett Bogotában egy városi szerződést, amely lehetővé tette a bikaviadalok szervezőinek, hogy használják a város bikaviadal-arénáját.