Kimberly Cheatle lemondott a titkosszolgálat vezetői posztjáról

Kimberly Cheatle, az amerikai titkosszolgálat vezetője, lemondott a tisztségéről a kongresszusi bírálatokat követően, amelyek az egykori elnök, Donald Trump elleni, július 13-i merényletkísérlet során történt biztonsági kudarc miatt érték. A kongresszus mindkét pártjának tagjai részvételével létrehozott, Mike Johnson és Hakeem Jeffries által vezetett kétpárti csoport fogja vizsgálni az eseményeket. Cheatle vállalta a felelősséget a biztonsági résekért, és szembesült a hivatalából való eltávolításra irányuló felhívásokkal. A pennsylvaniai Butlerben történt incidens során egy ember életét vesztette, és két további személy életveszélyesen megsebesült, a gyanúsítottat őrizetbe vették.

Cheatle egy levélben kifejtette: "Igazgatóként teljes mértékben vállalom a felelősséget a biztonsági hiányosságokért. A közelmúlt eseményei fényében úgy döntöttem, hogy lemondok a pozíciómól." A támadó egy AR-15 típusú puska használatával sebesítette meg Trump fülét, és egy járókelőt megölt, mielőtt a titkosszolgálat mesterlövészei agyonlőtték. Cheatle korábban tagadta a lemondás lehetőségét, de végül a kontrovérsiák és a törvényhozók nyomására döntött a távozás mellett.

A július 13-i, pennsylvaniai kampánygyűlésen történt merényletkísérlet során a titkosszolgálat nem tudta megakadályozni a támadást, amiért Cheatle jelentős kritikát kapott egy hétfői kongresszusi meghallgatáson. A meghallgatáson Cheatle elismerte, hogy az ügynökség jelentős biztonsági kudarcot szenvedett el, amelyet az 1981-es Ronald Reagan elleni merényletkísérlet óta nem tapasztaltak. Habár teljes mértékben vállalta a felelősséget, Cheatle úgy vélte, ő még mindig a legalkalmasabb személy a feladatra, de közel hat órán át tartó tanúskodása után a törvényhozók mindkét oldalának nyomására végül bejelentette lemondását. A törvényhozók részletes válaszokat követeltek a biztonsági kudarcokkal kapcsolatban, de Cheatle nem tudott konkrét válaszokat adni. A részletes jelentésre várva Cheatle az FBI vizsgálatának befejezését említette.

Donald Trump reagált Cheatle lemondására, kijelentve, hogy a Biden-adminisztráció nem biztosított megfelelő védelmet. Joe Biden elnök új igazgató kinevezését ígérte a titkosszolgálat élére, és megköszönte Cheatle szolgálatait. Cheatle kapcsolata Jill Biden-nel nem mentette meg a pozícióját. Cheatle, aki 2022 augusztusa óta volt a titkosszolgálat igazgatója, a merényletkísérletet a titkosszolgálat „évtizedek óta legjelentősebb operatív kudarcának” nevezte. A merénylet felzaklatta az amerikai közéletet az eleve meglehetősen feszült elnökválasztási kampány során. A személyzetnek írt lemondólevelében Cheatle így fogalmazott: „A titkosszolgálat magasztos küldetése, hogy megvédje nemzetünk vezetőit és pénzügyi infrastruktúráját. Július 13-án nem teljesítettük ezt a küldetést. Az elmúlt héten intenzív volt az ellenőrzés, és ez továbbra is így lesz, mivel a műveleti tempónk fokozódik. Igazgatóként teljes felelősséget vállalok a biztonsági mulasztásért.”