„Hogy merik? Ragadozók!” – kikelt magából a fideszes EP-képviselő

Ma délutánig megválasztják az Európai Parlament bizottságainak vezetését, és a Politico értesülései szerint nem lesz köztük az Orbán-féle Patrióták képviselőcsoportból senki. A centrista és Európa-párti pártok, a szocialisták (S&D), a kereszténydemokraták (EPP), a liberálisok (Renew) és a Zöldek úgy döntöttek, hogy mégsem szavaznak be senkit a testületek vezetésébe a szélsőjobb-ból, annak ellenére, hogy korábban az volt a megállapodás, hogy a különböző posztokat a képviselőcsoportok méretei szerint osztják le.

A Patrióták, amelyek a harmadik legnagyobb létszámú frakciót alkotják, előzetesen a kulturális és a közlekedésügyi testület vezetésére számíthatott, de ezek a pozíciók a Zöldek, illetve a Néppárt kezébe kerültek. Győri Enikő, a Fidesz EP-képviselője máris kikelt magából az X-en, „Hogy merik? Ragadozók! Az antidemokrácia háza” – írta posztjában. Iratxe García, a szocialisták vezetője szerint a szélsőjobb elszigetelése épp „a demokrácia legjobb kifejezése”, és intézményes feladatuk a Patriótáknak nevezett csoport kitagadása.

Az Európai Parlamentben a 24 állandó bizottság és albizottság elnökeit és a bizottságonként négy alelnököt választották meg, ahol a magyar képviselők három pozícióhoz jutottak, mindhármat a Tisza Párt kapta. Roman Haider, az Osztrák Szabadságpárt képviselője, a Patrióták Európáért frakció tagja, akit a közlekedési bizottság elnökének jelöltek, de alulmaradt néppárti riválisával szemben, és a választás eredményét elfogadva, de gratuláció nélkül kommentálta az eseményeket.

A Patrióták és a Szuverenitás frakcióval szemben működött a karantén, és a parlamenti többség kizárta őket a pozíciók megszerzésének lehetőségéből, arra hivatkozva, hogy az EU-t gyengíteni igyekvő, esetenként az EU elhagyása mellett kampányoló politikusok ne juthassanak olyan szerepkörbe, ahol az Európai Parlamentet képviselhetik. A magyar képviselők közül Kulja András Tivadar (EPP) a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság negyedik alelnöke, Gerzsenyi Gabriella (EPP) a Regionális Fejlesztési Bizottság első alelnöke, és Magyar Péter (EPP) az Alkotmányügyi Bizottság negyedik alelnöke lett.

Győri Enikő fideszes képviselő egy videót is közzétett az X-en, amelyen az látható, hogy az új parlamenti irodáját takarítja, és panaszkodik, hogy nem ahhoz öltözött, hogy kosz fogadja munkahelyén, ami egy újabb szégyen az EP számára a politikai karanténba helyezést követően. Győri Enikő a Politico Europe által közzétett dokumentumra is hivatkozva kritizálta a döntést, amely szerint a Patrióták helyett másoknak adják a pozíciókat, és ezt a politikai spektrum sokszínűségének hiányaként értékelte, valamint az EU „az antidemokrácia hazája” lett.

A fideszes képviselő továbbá bírálta az Ursula von der Leyen mögé felsorakozott négypárti koalíciót, mondván, hogy folyamatosan figyelmen kívül hagyják a szabályokat és a hagyományokat, és különösen az EPP-t szólította meg, állítva, hogy a kommunista pártokkal való együttműködés már nem jelent problémát számukra, ami szerinte a szavazóik által nem lenne tiszteletben tartva.