Lemondott a titkosszolgálat igazgatója a Trump elleni merényletkísérlet miatt

Kimberly Cheatle, a titkosszolgálat igazgatója, lemondott tisztségéről, miután elismerte szervezete hibáit a Donald Trump elleni merényletkísérlet kapcsán.

Egy nappal azután, hogy a kongresszus előtt az elmúlt évtizedek legjelentősebb operatív kudarcának nevezte a Donald Trump elleni merényletet, Kimberly Cheatle bejelentette lemondását. A titkosszolgálat igazgatója hétfőn a képviselőház felügyeleti bizottsága előtt kijelentette:

„A Secret Service ünnepélyes küldetése, hogy megvédje nemzetünk vezetőit. Július 13-án kudarcot vallottunk.”

Cheatle hozzátette, vállalja a felelősséget, és teljes mértékben együttműködik a folyamatban lévő vizsgálatokkal.

A titkosszolgálat rendezvényt biztosító ügynökeit több alkalommal is tájékoztatták "egy gyanús személyről" a lövések eldördültét megelőzően. Cheatle beszámolt arról is, hogy a fegyverest rejtő ferde tetőt korábban biztonsági kockázatként értékelték.

A merényletet követően Cheatle telefonon kért elnézést Donald Trumptól az elkövetett hiányosságokért. A kongresszusi szakbizottság meghallgatáson próbálta tisztázni, miként fordulhatott elő, hogy Thomas Matthew Crooks, a merénylő, képes volt elrejtőzni egy épület tetején, ahonnan több lövést leadva a fülén megsebesítette Donald Trumpot, megölte a kampánygyűlés egyik résztvevőjét, és két további embert életveszélyesen megsebesített.

Donald Trumpot a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén érte a támadás, ahol a biztonsági személyzet gyors közbelépése után a republikánus elnökjelöltet védőgyűrűben vitték le a színpadról. Az incidens során legalább két ember életét vesztette.

A Butler megyében, Butler település közelében tartott nagygyűlésen történt az incidens, amely Donald Trump utolsó nyilvános választási gyűlése volt a republikánus párt országos jelölőgyűlése előtt. A merénylőről, Thomas Crooks-ról további részletek a kapcsolódó cikkben olvashatók.

A képviselőház felügyeleti bizottságának republikánus elnöke, James Comer és a bizottság legmagasabb rangú demokrata tagja, Jamie Raskin a hétfői meghallgatást követően közös levélben szólították fel Cheatle-t a lemondásra. „Ma nem adott választ a legalapvetőbb kérdésekre, és nem biztosította az amerikai népet arról, hogy a Secret Service tanult a hibáiból. Felszólítjuk önt, hogy mondjon le igazgatói tisztségéről, hogy az új vezetés minél gyorsabban kezelhesse ezt a válságot” – írták. Cheatle végül engedett a nyomásnak és bejelentette lemondását.