Az Nvidia és a mesterséges intelligencia piacának jövője

Az Nvidia, amely nemrégiben még csak a videokártya-piac egyik vezető szereplője volt, mára az AI-hardverek piacán szerzett vezető pozíciójával a világ harmadik legértékesebb vállalatává nőtte ki magát. Azonban figyelmeztetések érkeznek, hogy a mesterséges intelligencia iparágában rejlő kockázatok miatt a cég könnyen visszaeshet értékében.

Az SK Group és a Koreai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Chey Tae-won szerint az Nvidia piaci kapitalizációja, amely a 2,9 billió dollárt is elérte, nem jelent biztosítékot a jövőre nézve. A 47. KCCI Jeju Forumon elhangzottak szerint, ha a mesterséges intelligencia iparágba fektetett dollármilliárdok nem hoznak nyereséget, az Nvidiának is gondjai adódhatnak.

A technológiai iparág évi 600 milliárd dolláros befektetésre szorulhat ahhoz, hogy az AI-beruházások megtérüljenek, miközben a képzési költségek emelkednek. Egy felmérés szerint a fogyasztók 84 százaléka nem hajlandó többet fizetni az AI-képességekért.

Chey a mesterséges intelligencia piacának helyzetét az 1800-as évekbeli kaliforniai aranylázhoz hasonlította, ahol az arany kifogyása után a csákányokat és egyéb eszközöket árusítók elveszítették piacukat. Az Nvidia versenytársai, mint az AMD és az Arm, alacsonyabb áron kínálhatnak hasonló minőségű AI-chipeket, ami az Nvidia üzleti modelljét veszélyeztetheti. Nagyvállalatok, mint a Microsoft, a Google és az Amazon, dönthetnek úgy, hogy elhagyják az Nvidia hardvereit, ha a költségmegtakarítások fontosabbá válnak.

Az Nvidia rövid ideig a világ legértékesebb vállalatává vált, de elemzők szerint a mesterséges intelligencia iparágba ömlő pénz egy dot-com típusú buborékot eredményezhet, ami katasztrófához vezethet. A vállalat játékszegmensére is nagyobb hangsúlyt fektethet, ha a mesterséges intelligencia piacán összeomlás következne be.

A mesterséges intelligencia és a felhőbiztonság területén is jelentős fejlesztések és üzleti manőverek zajlanak. A Wiz, egy felhőbiztonsági vállalkozás, amely mesterséges intelligencia segítségével elemzi az ügyfelek felhőplatformjainak biztonságát, nemrégiben visszautasította a Google 23 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát. A Wiz értékét a legutóbbi tőkebevonás alkalmával 12 milliárd dollárra taksálták, és a Google kész lett volna ennek közel dupláját, 23 milliárd dollárt (több, mint 8 ezer milliárd forintot) fizetni érte. A Wiz ügyfelei között olyan platformokat találni, mint az Amazon Web Services, a Microsoft Azure vagy épp a Google Cloud.

A Wizt 2020-ban alapította négy volt izraeli katonatiszt, akik korábban társalapítóként részt vettek az Adallom nevű felhőalapú kiberbiztonsági vállalat létrehozásában, amit később a Microsoft 320 millió dollárért vásárolt fel. Annak ellenére, hogy a Google ajánlata jelentős felértékelést jelentett a legutóbbi magánértékelésükhöz képest, a Wiz menedzsmentje a befektetők támogatásával úgy döntött, hogy független marad. A Wiz vezérigazgatója, Assaf Rappaport, emailt is írt a cég 1200 alkalmazottjának, kifejezve, hogy bár nehéz volt visszautasítani az ajánlatot, a kivételes csapatukkal magabiztosan állnak ki a döntés mellett. Rappaport a következő elérendő nagy célként az 1 milliárd dolláros éves bevételt tűzte ki.

Ha a Google-nak sikerült volna nyélbe ütni az üzletet, az a cég eddigi legnagyobb bevásárlása lett volna, amelynek célja a kiberbiztonság ágazatában való megerősítése lett volna. Két évvel ezelőtt például a Mandiant nevű kiberbiztonsági céget vásárolták fel, 5,4 milliárd dollárért. Azonban kérdéses, hogy meddig tudják ilyen szabadon felvásárolni az ígéretes vállalatokat, mivel már több trösztellenes per is zajlik a cég ellen, amiket az USA igazságügyi minisztériuma indított. A Wiz menedzsmentje versenyjogi és befektetői aggályok miatt mondhatott nemet a kérőnek. A Wiz tavalyi árbevétele 350 millió dollár volt, és a cég azt tervezi, hogy ezt megelőzően, várhatóan már jövőre, eléri az alaptevékenységből származó 1 milliárd dolláros árbevételt, és néhány évre rá sor kerülhet a tőzsdei megjelenésre. A társaságnak ma mintegy 900 munkavállalója van, az idei évre 400 dolgozó felvételét irányozták elő.