A párizsi olimpia gazdasági hatásai és az Airbnb árrobbanása

A közelgő párizsi olimpia nem csak sporteseményként, hanem gazdasági tényezőként is jelentős hatással bír, miközben az Airbnb-n az árak az egekbe szöktek, de a magas árak ellenére is gyorsan fogynak a szállások.

A párizsi olimpia állami kiadásai nagyjából megegyeznek az adó- és járulékbevételekkel, és az elemzők szerint a gazdaságélénkítő hatások miatt lényegesen magasabb bevételt generálhatnak a francia gazdaság számára. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzője szerint a közkiadások minden egyes eurója legalább három euró gazdasági hatással jár, így a 2024-es olimpia megtérülő lesz.

Az olimpiai játékok gazdasági hatása elsősorban a turizmus, az építőipar és a szervezésből adódik. A Sportjogi és Gazdaságtudományi Központ tanulmánya szerint a párizsi olimpia akár 11,1 milliárd eurós gazdasági fellendülést is generálhat a Párizs környéki régió számára. Az olimpiai szervezés kedvező hatást gyakorolhat a helyi kis- és középvállalkozásokra is, mivel a szervezők a különféle eszközöket és szolgáltatásokat helyi eladóktól és beszállítóktól szerzik be.

A párizsi olimpia költségvetése 9 milliárd euróra nőtt, ami 2 milliárd euróval haladja meg a 2019-es előzetes terveket. Az esemény szervezéséből származó hatás körülbelül 3,2–4,6, az építési hatás 2,1–3 milliárd euró, míg a turisztikai hozzájárulás a legoptimistább forgatókönyvek szerint 3,56 milliárd euró lehet. A magánfinanszírozás jelentős részben a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól, a partnervállalatoktól, a játékok jegyirodájától és az engedélyezéstől származik.

Az Airbnb-n az olimpia idejére szinte megduplázódott a kiadó lakások száma Île-de-France régióban. Az Institut Paris Région elemző cég szerint egy év alatt közel 85 százalékkal nőtt az Airbnb-n kiadó párizsi lakások száma. A Le Monde-nak nyilatkozó Thierry család például 800 euróért kínálta egy éjszakára lakásukat, és a magas ár ellenére is gyorsan találtak bérlőket. Az Airbnb cég jutaléka a kiadott lakások és szobák foglalási díjának 5-15 százaléka, így a nyári játékokkal lényegében megütötték a főnyereményt.

A 2024-es párizsi olimpiai játékokra érkező turisták és a körülbelül 17 ezer sportoló, valamint a szervezők és kiszolgáló személyzet hatalmas kihívást jelentenek a város infrastruktúrájára, beleértve a telekommunikációs hálózatokat is. A mobilhálózatokat üzemeltető cégeknek kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a nagy tömeg által generált forgalom kezelésére, amely az 5G-s hálózatokon áll vagy bukik. A Speedtest.net adatai szerint Párizs jól lefedett 5G hálózattal rendelkezik, de még így is előfordulhat, hogy egyes helyszíneken csak 4G-szolgáltatást használhatnak majd a nézők. A Párizsba érkezőknek ajánlott egy helyi eldobható (adat)SIM beszerzése, mivel a roaming ügyfelek kiszolgálása egy átlagos turistaszezonban is nehézségekbe ütközhet.

: Index : Le Monde : hwsw.hu