A jászberényi karateedző módszerei – Tanítványok vallomásai

A. Tibor jászberényi karateedző négy volt tanítványa nyilatkozott az rtl.hu-nak arról, hogy milyen módszerekkel nevelte őket. A tanítványok beszámolói szerint az edző agresszív módszereket alkalmazott, és a fizikai fenyítés mellett verbális bántalmazás is előfordult az edzéseken.

Az egyikük így emlékezett vissza: "Sokszor sírva és félve mentem edzésre, de otthon nem mertem róla beszélni. Nem mertem elmondani a szüleimnek, hogy a sok jó eredményem ellenére sorozatosan bántanak verbálisan és fizikálisan is". Egy másik tanítvány szerint az edző "begyakorolt" mozdulatokkal büntette a fiatal fiút.

Az edzéseken előforduló testi fenyítésről is beszámoltak: "Comb vagy gyomor?" – hangzott el állítólag rendszeresen az edzéseken, de az edző a választól függetlenül sújtott le. Egyikük például arról számolt be, hogy amikor edzés közben megsérült, az edző olyan erővel csapott rá a sérült lábára, hogy az egész lábfeje sajgott.

Az edző bocsánatkérését a tanítványok nem tartják őszintének, és úgy vélik, csak a nyilvánosságra került felvétel miatt fogalmazta meg. "Soha nem fogja megbánni, amiket tett. Csak azt bánja, hogy most nem tagadhatja le a tettét" – fogalmazott egyikük.

Az edző ellen garázdaság ügyében indult nyomozás, és a Magyar Karate Szakszövetség ideiglenesen, majd végleg eltiltotta a karateoktatástól, megfosztotta díjaitól és a fekete övet sem viselheti. A férfi jelenleg külföldön tartózkodik, de nyilatkozatában biztosította az érdekelteket, hogy nem menekül az igazságszolgáltatás elől, és személyesen szeretne bocsánatot kérni a kisfiútól.

A karateedzőt egykori barátnője is megvádolta, állítása szerint a kapcsolatuk idején bántalmazta őt, és egy másik nő szerint a férfi 17 évvel ezelőtt megerőszakolta. Az edző az állításokat visszautasítja, és rágalmazásért feljelentést tesz.

Újabb állítólagos áldozatok szólaltak meg, akik szerint az edző már 15 éve is hasonló fegyelmezési módszereket alkalmazott. Egyikük azt állítja, hogy egy véletlen rúgásért az edző úgy gyomorszájon rúgta, hogy elrepült és a földön maradt. A ma már felnőtt tanítványok – férfiak és nők vegyesen – gyerekként jártak az A. Tibor nevével fémjelzett jászberényi harcművész-egyesületbe, és többségük 4-4 és fél évet töltött el ott, de volt, aki több mint 10 éven át tanult az edzőtől. Mindannyian kiemelték, hogy a közösség és maga a mozgás jó hatással volt rájuk, de az edző által okozott lelki és fizikai sérülések még most is kísértik őket.

Egy másik volt küzdősportoló arról számolt be, hogy A. Tiborral átélt élményei bizalmatlanná tették későbbi edzői irányába, és végül a sporttal is felhagyott. Az edzőnek begyakorolt módszerei voltak, és a sérült testrészt támadta. Az edző bocsánatkéréséről mindannyian azt mondták, hogy nem tartják őszintének, és úgy gondolják, egyedül azért fogalmazta meg A. Tibor, mert a felvétel nyilvánosságra került. Az egyik volt tanítvány reméli, hogy ezután A. Tibor „több gyerek életébe nem tud már belerondítani”.

A botrány újabb részleteként kiderült, hogy A. Tibor egy hatéves tanítványát is bántalmazta, aki bepisilt, és emiatt az edző megrúgta. A gyermek édesanyja az RTL Híradójának mesélte el az esetet. A rendőrség jelenleg garázdaság vétségével gyanúsítja a férfit, de vizsgálják, hogy súlyosabb bűncselekményt is elkövetett-e.

Az érintett gyerekek új egyesületben vagy másik jászberényi karate klubban folytathatják a sportolást, miután a Magyar Karate Szövetség örökre eltiltotta A. Tibort, és az általa vezetett egyesületet kizárta soraiból. A szövetség főtitkára, Tahon Róbert kijelentette, hogy kivizsgálják a volt tanítványok panaszait is.

A jászberényi edző botránya azután robbant ki, hogy közzétettek egy videót, amin látható, ahogy egy kalandparkban A. Tibor egy alsó tagozatosnak tűnő kisfiút a futópályára vonszol, majd ott egy lábsöpréssel úgy felrúgja, hogy a gyerek elemelkedik a földtől, majd a fejére esik. A jelenetet a többi gyerek is végignézte, és a férfi otthagyta a földön összekuporodó gyereket. A videó nyilvánosságra kerülése után több korábbi tanítvány is előállt azzal, hogy bántalmazás áldozatai voltak. Az edző ezeket a vádakat tagadja.