A Kreml hibája, a moszkvai önkéntesek fizetése, az okoskütyük használata, a légierő és a tüzérség veszteségei, valamint az Iszkander rakéta bevetése

A brit védelmi minisztérium szerint a Kreml hibát követett el, amikor amnesztiát ígért az ukrajnai szolgálatért, ami súlyos következményekkel jár az orosz társadalomra nézve. Eközben Moszkva jelentős ösztönzőket kínál a harcra vállalkozó moszkvai lakosoknak, az orosz parlament alsóháza pedig új intézkedéseket tervez az okoskütyük használata korlátozására a katonák körében, miközben az orosz légierő és tüzérség további veszteségeket szenved az ukrán MANPADS-októl és a tüzérségi támadásoktól, és állítólag egy HIMARS raktárat is megsemmisítettek egy Iszkander rakéta bevetésével.

A brit védelmi minisztérium által közzétett videó szerint az orosz hadsereg 2022 júliusa óta foglalkoztatja az elítélt bűnözőket, akik katonai szolgálatukért cserébe szabadlábon folytathatják életüket. Orosz ellenzéki lapok szerint legalább 107 orosz embert öltek meg az orosz ukrajnai veteránok, és további 100 embert komolyan bántalmaztak, míg legalább 100 büntetőeljárás indult az Ukrajnában korábban szolgált bűnözők ellen.

A britek szerint orosz politikusok is felhívták a figyelmet arra, hogy kockázatos ezeket az embereket visszaengedni a társadalomba, de a Kreml egyelőre nem reagál ezekre az aggályokra, mivel "elkeseredetten" szükségük van a katonákra az ukrajnai háború frontvonalaira.

A moszkvai önkéntesek számára jelentős pénzügyi ösztönzőket kínál a városvezetés. Az önkéntesek 1,9 millió rubel (majdnem 8 millió forint) előleget kapnak, ami az első szolgálati évükben összesen 5,2 millió rubelre (több mint 21 millió forintra) emeli éves fizetésüket. A teljes fizetés a védelmi minisztériumtól kapott béreket, valamint a regionális és szövetségi segélyeket is magában foglalja.

Ez az összeg több mint ötszöröse az oroszországi átlagos nominálbéreknek, és az emelés azonnal életbe lépett. A moszkvai önkéntesek pontos számáról nincsenek hivatalos adatok, de júniusban városi tisztviselők úgy becsülték, hogy körülbelül 45 ezer moszkvai harcol Ukrajnában. Az önkéntesek fizetésének megemelésével Moszkva egy újabb mozgósítási hullámot szeretne elkerülni, amely a korábbiakhoz hasonlóan rendkívül népszerűtlen lenne. Orosz tisztviselők szerint idén eddig mintegy 190 ezer ember jelentkezett önkéntesnek Ukrajnába harcolni.

Az orosz parlament alsóháza, az Állami Duma, új törvénytervezetet javasolt, amely szigorú büntetéseket helyez kilátásba azoknak a katonáknak, akik az ukrajnai harcok során okostelefonokat és egyéb elektronikus eszközöket használnak. A TASZSZ állami média jelentése szerint a lépés célja, hogy megakadályozza az elektronikus eszközök által okozott biztonsági kockázatokat, amelyek elárulhatják a katonák helyzetét a harctéren. Az internetre csatlakoztatott mobiltelefonok viselése súlyos fegyelmi vétségnek minősül majd, és a szabályszegőkre akár 10 napos fogda is várhat, ismételt elkövetés esetén pedig ez az időtartam 15 napra növekedhet. A törvény nemcsak az okostelefonokra vonatkozik, hanem minden olyan elektronikus eszközre is, amelyek képesek kép- és hangfelvételt készíteni vagy geolokációs adatokat továbbítani, beleértve a tableteket és egyes kamerákat is.

Az orosz légierő további veszteségeket szenvedett, amikor az ukrán 110. dandár lelőtt egy Szu-25-ös csatarepülőgépet, ami Pokrovszk közelében történt. Az ukrán katonák amerikai MANPADS-ok segítségével érték el a sikeres találatot, ami azt jelzi, hogy Oroszország felrúgta a korábbi óvatoskodást, és ismét bevetette a légierőt a fronthoz közel. A dandár szerint ez már a hónapban a második lelőtt csatarepülőgép, az elsőről azonban jelenleg nincs bizonyíték. Orosz források megerősítették a veszteséget, és azt is, hogy a pilóta sikeresen katapultált és ukrán fogságba esett.

Az orosz tüzérség is veszteségeket szenvedett, amikor az ukránok lelőttek egy M-46-os vontatott tüzérségi eszközt, amelyet nemrégiben állítottak hadrendbe a raktárakból. Az M-46-osok, amelyeket mintegy hetven éve gyártottak, bár öregnek számítanak, jelentős lőszerutánpótlással rendelkeznek és nagyobb hatótávolságúak, mint a konfliktusban eddig használt D-20-as lövegek. Oroszországban 300-400 darab M-46-os lehet hadra fogható állapotban, és az ukránok már az első példányt semmisítették meg.

Orosz források szerint egy Iszkander-M ballisztikus rakéta becsapódásával sikerült megsemmisíteni egy egész, HIMARS felszereléssel és -lőszerrel teli raktárat. A támadásról készült felvétel megosztása után azonban a HIMARS-ekre vonatkozó állítást semmi sem támasztja alá, és a hónapban ez már a második alkalom, hogy orosz források nem bizonyító erejű felvételeket osztanak meg a HIMARS rakéta-sorozatvetők megsemmisüléséről. A videón látható tűzek kiterjedése alapján valóban volt valami robbanóanyag a raktárban, de a HIMARS-ek megsemmisülésére vonatkozó állításokat nem erősítették meg hiteles források.