A Föld történetének legforróbb napja

Vasárnap újra megdőlt a globális átlaghőmérséklet rekordja, a Copernicus Climate Change Service (C3S) ERA5 adatbázisának előzetes elemzése szerint 17,09 Celsius-fok volt a Föld átlaghőmérséklete.

Ez az érték egy század fokkal magasabb, mint a 2023. július 6-án mért átlagérték, és az ERA5 1940-ig visszanyúló adatai szerint még sosem rögzítettek ilyen magas globális átlaghőmérsékletet. Az elmúlt 30 év átlagához képest 0,84 Celsius-fokos növekedést jelent ez a szám.

Magyarországon is extrém hőhullámokat tapasztalhattunk, ahol a hőmérséklet elérte a 41,6 Celsius-fokot. A Közel-Keleten, Indiában és Mexikóban pedig az 50 fokos csúcshőmérsékletet is regisztrálták. A hőség a szárazföldeken túl a tengereken és óceánokon is érezteti hatását, ahol a tengeri hőhullámok emelik a vízfelszín hőmérsékletét átlag fölé, ezáltal hozzájárulva a melegedési tendenciához.

Nem csak az idei július írta be magát a történelembe, hanem a múlt hónap is, amely a bolygó legizzasztóbb júniusaként került feljegyzésre. A Copernicus Climate Change Service havi jelentése szerint 2023 júniusa óta minden hónap – szám szerint 13 – a bolygó legmelegebbje volt, így egyes szakemberek szerint 2024 a világ legforróbb feljegyzett éve lehet. A változófélben lévő éghajlat idén katasztrofális következményekkel járt világszerte, a múlt hónapban például több mint 1000 ember halt meg a haddzs, azaz a mekkai zarándoklat során a tikkasztó hőség miatt.