Pokoli körülmények között tartotta és éheztette lovait egy rétsági gazda

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 78 éves rétsági férfi ellen, aki több tucat lovat tartott méltatlan körülmények között, és nem biztosított számukra sem elegendő takarmányt, sem ivóvizet.

A vádirat szerint a tulajdonos lovakat tartott birtokán, ahol a 40 állatot éjszakára egy cserjével sűrűn benőtt, saras, csúszós területre zárta be. Az állatok ellátása nem volt megfelelő, a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal 2023 februárjában tartott ellenőrzése során egy ló leölését is elrendelték, mivel az rossz állapotban volt és járni sem tudott. Az ellenőrzés során több lótetemet is találtak, köztük két csikóét.

Egy hónappal később a rendőrség helyszíni szemlét tartott az állattartó telepen, ahol 34 ló egy 40 méter hosszú, 15 méter széles istállóba volt bezárva. A lovak számára víz és élelem nem volt biztosítva, néhány ló már kiszáradt állapotban volt.

A járási ügyészség állatkínzás bűntettével vádolta meg a férfit, és felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabását kérte vele szemben. A bánásmód különös szenvedéssel járt az állatok számára, és alkalmas volt arra, hogy maradandó egészségkárosodást vagy pusztulást okozzon. Az ügyben a Balassagyarmati Járásbíróság fog dönteni.