A felhasználók többsége úgy véli, a ChatGPT tudatos

Egy friss felmérés szerint a ChatGPT legaktívabb felhasználóinak jelentős része tévesen tulajdonít tudatosságot az OpenAI chatbotjának. A Waterloo Egyetem kutatói által végzett kutatásban részt vevők kétharmada úgy gondolja, hogy a ChatGPT rendelkezik érzelmekkel és emlékekkel.

A kanadai egyetem kutatói, köztük Clara Combatto pszichológia professzor és Stephen Fleming, a londoni University College kognitív idegtudósa, a Neuroscience of Consciousness folyóiratban publikált tanulmányukban arról számolnak be, hogy a nagy nyelvi modellek (LLM-ek), mint a ChatGPT, tudatossággal bírnak a felhasználók többsége szerint, és ez a meggyőződés annál erősebb, minél gyakrabban használják a rendszert.

A kutatók 300 amerikai résztvevőt kérdeztek meg arról, hogy véleményük szerint az LLM-ek képesek-e tudatosságra vagy más emberi szubjektív állapotokra, mint az érzelmek, tervezés és gondolkodás. A gyakori ChatGPT-használók esetében megfigyelhető volt, hogy spontán módon kialakítottak egyfajta elméletet a mesterséges intelligenciáról, mint gondolkodó és érző entitásról.

Combatto szerint ezek az eredmények a nyelv erejét mutatják, mivel egy beszélgetés önmagában arra késztethet minket, hogy úgy gondoljuk, egy gépnek lehet elméje.

A kutatás nemcsak meglepő eredményeket hozott, hanem a kutatók szerint a jövőbeni mesterséges intelligencia biztonsági intézkedéseire is hatással lehet. Combatto hangsúlyozza, hogy a tudatosság és az érzelmek olyan intellektuális képességekkel állnak kapcsolatban, amelyek fontosak az erkölcsi felelősségvállalás szempontjából. Ezért a közvélemény attitűdjei mellett a szakértői konszenzusnak is döntő szerepet kell játszania a mesterséges intelligencia biztonságos használatának tervezésekor és szabályozásakor.