Lázár János a Coca-Cola ellen emel szót a magyar Fantával kapcsolatban

Lázár János, aki korábban is kritizálta az üdítőital-multit, most a Fanta gyümölcstartalmának országonkénti eltérése miatt emel szót, és törvénymódosítást helyez kilátásba.

A közösségi médiában tett kijelentéseiben Lázár János, az építési és közlekedési miniszter hangsúlyozta, hogy nem elfogadható, ha a magyar fogyasztók kevesebb narancsot kapnak a Fantájukban, mint más országokban. A hvg.hu szerint a magyar változatban csupán 5 százalék narancssűrítmény található, míg Görögországban ez az arány 20 százalék, Olaszországban pedig 12 százalék.

A Pénzcentrum információi szerint a Coca-Cola elismeri, hogy a magyar Fanta eltér a többi európai országban kaphatótól, és azt állítják, hogy a gyümölcslétartalom az egyes országokban a helyi szabályozásoknak és a hasonló termékekhez való igazodásnak megfelelően változik.

Lázár János korábban is bírálta a nagy nyugati multicégeket, mint például a Coca-Colát, amiért szerinte nem korrekt módon járnak el a magyarokkal szemben, és "szemetet" adnak el nekik. A miniszter szerint a magyarokat kiszolgáltatottá teszik a külföldi élelmiszeripari cégek és a nagy kiskereskedelmi láncok, mint a SPAR, a Lidl és az Aldi, amelyek a tömegtermékek esetében csupán az eladások növelésére törekednek.

A Demokratikus Koalíció (DK) a fogyasztóvédelemhez fordult, mivel a Magyarországon forgalmazott Fantában kevesebb narancslé van, mint más országokban. A DK szerint a magyar szabályozás lehetővé teszi a multicégek számára, hogy nyerészkedjenek a magyarokon, és követelik, hogy Magyarországon is ugyanaz a minőség legyen elérhető, mint Európa többi részén.

Lázár János hangsúlyozza, hogy az élelmiszerek minőségét szabályozó törvény szigorítása mellett szükség van arra is, hogy a fogyasztók nyomon követhessék az élelmiszerek útját, és egységesen kell fellépni azokkal a kereskedelmi szereplőkkel szemben, akik kihasználják a beszállítókat és megkárosítják a vásárlókat.

A miniszter Facebook-oldalán közzétett posztjában kifejtette, hogy nem kell cukros üdítőt inni, de ha valaki erre akarja költeni a pénzét, akkor is meg kell kapnia azt a minőséget, amit várt. Kritizálta azokat az állami hivatalokat, amelyek elfogadják a gyártó magyarázatát, miszerint ezek a magyar igények, és hangsúlyozta, hogy az élelmiszerek minőségét szabályozó törvényt szigorítani kell. Lázár János szerint a kereskedelem nem lehet magasabb rendű cél, mint az emberek egészsége, és a tömegtermékek esetében nem csak az eladások növelése érdekli a nagy kiskereskedelmi láncokat, hanem az is, hogy a Nyugat-Európában már eladhatatlan termékeket próbálják Magyarországon értékesíteni.