Kordonba zárták a Fidesz frakcióját az Európai Parlamentben

Az Európai Parlamentben nem sikerült alelnöki pozíciót szerezniük a szélsőjobboldali pártok képviselőinek, köztük a Fidesz frakciójának, a Patrióták Európáért képviselőinek sem.

Az Európai Parlament keddi ülésén választotta meg az alelnökeit, ahol a 14 helyre öt szocialista, három jobbközép néppárti, két liberális, két euroszkeptikus ECR-es, valamint egy szélsőbaloldali és egy zöld képviselő került be. A Patrióták Európáért frakció két jelöltje, Fabrice Leggieri és Klára Dostálova, nem nyerte el a szükséges szavazatokat, így nem jutottak mandátumhoz.

A Parlament többsége, amely az Európai Néppártot, a Szociáldemokratákat, a liberálisokat, a zöldeket és a szélsőbaloldalt foglalja magában, a cordon sanitaire, azaz az egészségügyi kordon alkalmazásával akadályozta meg, hogy a szélsőjobboldali pártok képviselői alelnöki pozíciókat tölthessenek be. Az EP-képviselők szerint az EU-ellenesek és Európa lebontásában érdekeltek nem képviselhetik az EU-t, és nem vállalhatnak felelősséget az EU előmozdítására irányuló ügyekben.

A Patrióták Európáért szóvivője, Alonso de Mendoza szerint a d’Hondt-rendszer alapján két hely is megillette volna őket, azonban a néppárti kommunikációs igazgató, Pedro López de Pablo elismerte, hogy tárgyalások folynak a szocialistákkal és a liberálisokkal a "szélsőjobboldal és Putyin barátainak" karanténba zárásáról.

A Patrióták két jelöltje az alelnökválasztáson mindkétszer az utolsó előtti és hátulról a harmadik helyen végeztek, elsőre valamivel több mint kétszáz, másodikra még ennél is kevesebb szavazattal. A Szuverén Nemzetek Európája, amely a Mi Hazánk Mozgalommal együttműködve alakult meg, mindkétszer az utolsó helyen végzett.

A Tisza Párt alelnöke, Magyar Péter egy strasbourgi sajtótájékoztatón jelezte, hogy a demokráciafelfogásukba nem fér bele a karantén alkalmazása, és kontraproduktívnak tartja a lépést. Ugyanakkor felvetette a kérdést, hogy ki dönti el, ki a demokrata és ki nem. Magyar Péter azt is jelezte, hogy nem tudják teljesen támogatni az Ukrajnáról szóló határozattervezetet, amiről szerdán szavaznak, mivel az eredeti szöveg nekik sok tekintetben nem elfogadható.

A quaestorok közé a fideszes Szekeres Pált jelölték, és bár Alonso de Mendoza szerint a Patrióták Európáért frakciónak arányosan járna egy ilyen hely, ha a quaestorokra is alkalmazzák a karantént, akkor a fideszes képviselő esélytelenül indul. Magyar Péter a Telex kérdésére elárulta, hogy ő személy szerint megszavazná Szekerest.

"Az Európai Néppárt 'a baloldali blokk részeként úgy döntött, hogy a Patrióták Európáért frakció egyetlen alelnök-jelöltjét se szavazza meg. Az Európai Parlament harmadik legnagyobb politikai csoportjaként legalább két alelnöki hely járt volna a frakciónknak, de így 'több mint 20 millió választópolgár akaratát vette semmibe. Úgy döntöttek, hogy felülírják az európai választók akaratát.'" - írta Facebookon László András fideszes képviselő.

Orbán Viktor azt mondta, elfoglalja Brüsszelt, de az Európai Parlament (EP) újraválasztott elnöke soha annyi szavazatot nem kapott, mint bárki korábban, ennyit a nagy átrendeződésről – mondta Magyar Péter Strasbourgban. Hölvényi György KDNP-s képviselő egy Metsolával közös képpel kitett Facebook-posztban arról írt, hogy „megelőlegeztük a bizalmat”.

Az Európai Bizottság és több tagállam bojkottot hirdetett a budapesti, informális Tanács-ülésekre, a testület jogi szolgálata pedig uniós jogot sértőnek tartotta, ahogyan az elnökséget összemosták Orbán Viktor „békemisszióival”. Magyar Péter ezzel kapcsolatban arra kérte a magyar kormányt, hogy kezdjen egyeztetésekbe, ne tegye tönkre a munkát.

Az ülés pénteki napján hirdetik ki, hogy az egy-egy témával foglalkozó, előkészítő szerepet játszó szakbizottságok közül ki hová ülne be, és jövő héten döntenek róla, hogy ki melyikben lenne elnök, illetve alelnök. A Népszava korábban arról írt, hogy a mérete alapján a legnagyobb, néppárti EP-frakció tagjaként a Tisza is megpályázhat ilyen vezető tisztségeket. Tarr Zoltán delegációvezető szerint újként visszafogottak voltak, de támogatják őket pozícióknál és ez jár is. Például a regionális politikáért felelős bizottságban szeretnének komolyabb vezető szerepet, „erre van lehetőségünk és módunk” az egyeztetések alapján.

Címlapkép: Magyar Péter / Facebook