Megérkezett Párizsba az olimpiai láng

A hagyományoknak megfelelően április 16-án gyújtották meg az olimpiai lángot a görögországi Olümpiában, és több ezer kilométeres út után érkezett meg a francia fővárosba.

A láng vasárnap a Bastille-napon a párizsi belvárosban, hétfőn pedig a város külterületein tette meg útját. A fáklyaváltó tagjai a hétvégén érkeztek meg Párizsba, a láng pedig vasárnap éjszaka a Városházán pihent meg. Másnap észak felé, a Montmartre és a Moulin Rouge felé vette az útját, ahol a világ egyik leghíresebb mulatójának táncosai kánkánnal fogadták. A váltó a Porte de la Chapelle Arénához is ellátogatott, amely az olimpiára épült egyetlen új létesítmény Párizsban.

Az út során a láng több jelentős helyszínen is megfordult, többek között a Diadalívnél, a Roland Garrosnál és a Champs-Elysées-n haladt át, majd a Szajna fölött átmetrózva felment az Eiffel-toronyba is. Olyan hírességek kezében volt a fáklya, mint az úszó Christine Caron, a vívó Laura Flessel és a rúdugró Renaud Lavillenie. A Köztársaság téren álló kandelábert végül Nikola Karabatic, a kézilabdasztár gyújtotta meg.

Az olimpiai lángot először Görögországon belül mintegy 5000 kilométert tett meg, Athénban adták át a párizsi olimpia szervezőinek. Április 26-án került a Belém háromárbócos hajó fedélzetére, majd a Földközi-tengeren áthajózva május 8-án érkezett meg Marseille-be, Dél-Franciaországba. Innen futók ezrei vitték a lángot az olimpia helyszínére.

A Bastille-napi parádé és az olimpiai láng érkezésének pillanatai egy videóban is megtekinthetők.

(A nyitóképen Nikola Karabatic látható az olimpiai lánggal. Fotó: AFP / Quentin De Groeve / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)