Nincs vége: szép csendben folytatódik a Biden visszalépését célzó belharc

A CNN több, párton belüli forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy a demokraták zárt ajtók mögött továbbra is vitatják Joe Biden újbóli elnökjelöltségét, annak ellenére, hogy a nyilvános felszólítások elcsendesedtek.

A pártvezetés ragaszkodik ahhoz, hogy Biden a nagygyűlést megelőzően, virtuálisan hivatalos jelöltté avattasson, de a belső ellenállás továbbra is fennáll. Stanley Greenberg tapasztalt demokrata közvélemény-kutató feljegyzéseiben figyelmeztetett, hogy Biden valószínűleg veszíteni fogja a választást, és más kongresszusi jelölteket is magával ránt. Egyes demokraták szerint ez "minden elveszítését" jelentheti, míg mások a helyzetet "pusztítónak" írták le. Több kongresszusi képviselő is folytatja a Bidennel szembeni lobbizást, arra hivatkozva, hogy az elnök örökségét súlyosan roncsolhatja, ha a Fehér Ház mellett a képviselőházi és a szenátusi többség is a republikánusok kezére kerül.

Egyes fehér házi tanácsadók tisztában vannak "a helyzet mélységével", de úgy vélik, hogy az megfordítható, és az elnököt hajthatatlannak tartják. A Demokrata Nemzeti Bizottság (DNC) a tervek szerint halad előre, és a párt delegáltjai az augusztus közepi jelölőgyűlés előtt, virtuálisan szavazhatnak Biden elnökjelöltségéről. Azonban egyes küldöttek nem sürgetnék a folyamatot. Jennifer Laszlo Mizrahi, Biden egyik marylandi küldöttje szerint a Biden-kampány és a DNC emberei beavatkoznak, és megpróbálják korábban leállítani a folyamatot, amit ők nem engedhetnek meg.

A DNC eredetileg egy ohiói választási jogszabály határideje miatt hozta előre a voksolást, de az állam törvényhozása az utolsó pillanatban kitolta szeptember 1-ig. A demokrata pártvezetés ennek ellenére kitart a nem szokványos megoldás mellett. Lloyd Doggett texasi képviselő, aki elsőként szólította fel Bident a staféta átadására, az Axiosnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy azok, akik túlzottan igyekeznek Biden védelmére kelni, figyelmen kívül hagyják az elnök saját szavait, aki arra invitálta a jelöltségében kétkedőket, hogy a konvención fejezzék ki ezt. Biden maga is üzent az ellenzőinek az MSNBC reggeli műsorában, hogy "Induljanak ellenem. Hívjanak ki a jelölőgyűlésen!"