Mássza meg velünk a Mount Everestet a fotelből

Egy lenyűgöző videót készített a DJI a legújabb drónjával, amely lehetővé teszi, hogy a világ legmagasabb hegycsúcsának meghódítását otthonról, a fotelünkből éljük át. A DJI hivatalos YouTube-csatornájának beszámolója szerint a DJI Mavic 3 Pro drónjukkal végigrepülték a Mount Everest teljes mászási útvonalát, és elképesztő, 8848 méteres magasságban értek fel a csúcsra.

A videóban a drón útja az alaptábortól a csúcsig követhető, ahol a nézők körülnézhetnek a világ tetejéről. Az útvonal a körülbelül 5300 méter magasan fekvő Everest alaptáborban kezdődött, és ugyanazt az ösvényt követte, amelyet a hegymászók is használnak a feljutáshoz. A drón a következő táborokat érintette:

  • Első tábor: 6000 méter,
  • Második tábor: 6500 méter,
  • Hármas tábor: 7200 méter,
  • Negyedik tábor: 7950 méter.

Az 8000 méteres magasság átlépésekor a drón a "halálzónába" érkezett, amely a rendkívül oxigénszegény levegőjéről és a nagy kockázatokról ismert. A drón folytatta az emelkedést, és felvételeket készített az Everest erkélyéről (8400 méter), a Hillary-lépcsőről (8700 méter), és végül a csúcsról (8848 méter).

Technikai kihívások

A fogyasztói drónok számára szokatlanul magas, 8848 méteres magasságban történő repülés jelentős technikai kihívásokat jelentett. A DJI nem erősítette meg a konkrét módosításokat, de feltételezések szerint szükség lehetett a hardver és a szoftver módosítására. Egy kommentelő felvetése szerint a fogyasztói drónok tipikus működési határait messze meghaladó teljesítményre volt szükség, hiszen a maximális felszállási magasság általában 6000 méter.

Valószínűleg a cég eltávolította a magasságkorlátozót és lehetővé tette a drón propellereinek gyorsabb pörgését, hogy alkalmazkodjon a ritkább levegőhöz és elegendő felhajtóerőt biztosítson a drónnak a csúcs feletti átrepüléshez. A drón háromkamerás rendszerrel, megújult kamerával, 43 perces üzemidővel, 360 fokos akadályérzékeléssel és továbbfejlesztett RTH (Return to Home) technikával rendelkezett, tehát automatikusan megtervezte a legbiztonságosabb és legrövidebb utat vissza a kiindulópontra.