Párizs 2024: Mind az öt magyar birkózó kiemelt lesz az olimpián

A nemzetközi szövetség (UWW) a honlapján közzétett információk alapján öt magyar birkózó, Lévai Zoltán, Ligeti Dániel, Losonczi Dávid, Muszukajev Iszmail és Nagy Bernadett bekerült a súlycsoportjuk nyolc kiemelt versenyzője közé a párizsi olimpián.

Az UWW által közzétett névsorok szerint az ötkarikás játékokon a kiemelésnél az első és nyolcadik helyen kiemelt versenyzők kerülnek a felső ágra, így a negyeddöntőben találkozhatnak legkorábban, míg a negyedik és ötödik helyezettek csak a legjobb négy közé jutásért csaphatnak össze. A második és hetedik, valamint a harmadik és hatodik helyezettek is azon az ágon találkozhatnak, ha az olimpiai kiemeléssel nem rendelkező versenyzőket is legyőzik.

A kvalifikációs időszak során az orosz és fehérorosz birkózók bojkottja miatt módosult a nevezési lista, ami a magyar kötöttfogású versenyzők súlycsoportját is érintette.

Az első magyar versenyző, a 77 kilogrammos Lévai Zoltán, augusztus 6-án lép majd szőnyegre, aki a hetedik helyen kiemeltként indul a sorsolásnál. Lévai ágán többek között az azeri Sanan Suleymanov, a kirgiz Akzsol Mahmudov és a kazah Demeu Zsadrajev is szerepel.

A világbajnok Losonczi Dávid, aki 87 kilogrammban versenyez, második kiemeltként augusztus 7-én kezdi meg szereplését. Losonczi ágán az orosz származású, szerb Alekszandr Andrejevic Komarov, az algériai Bachir Sid Azara és a bolgár Szemen Novikov is helyet kapott.

A szabadfogásúak 125 kilogrammos súlycsoportjában Ligeti Dániel, a Haladás birkózója, ötödik kiemeltként augusztus 9-én lép szőnyegre. Ligeti ágán a riói olimpiai bajnok Taha Akgül, a kínai Teng Ce-vej és az iráni Amir Zare is szerepel.

Muszukajev Iszmail, a szabadfogásúak 65 kilogrammos súlycsoportjának harmadik helyen kiemelt világbajnoka, augusztus 10-én mutathatja meg tudását. Muszukajev ágán az olimpiai érmes Haji Aliyev, az iráni Rahman Amouzad és az albán Islam Dudaev is versenyben lesz.

Ugyanazon a napon lép szőnyegre a magyar küldöttség egyetlen női versenyzője, a 76 kilogrammos Nagy Bernadett, aki nyolcadik kiemeltként indul. Nagy ellenfelei között szerepelhet a kirgiz Ajperi Medet Kizi, a román Catalina Axente és a kubai Milaimys Marin.

A birkózó versenyeket a Mars-mező Arénában rendezik augusztus 5. és 11. között, ahol minden súlycsoport versenyét két nap alatt bonyolítják le.