Németország kizárja a kínai technológiát mobilhálózataiból

Németországban a mobilszolgáltatók 2029-ig eltávolítják a kínai gyártmányú komponenseket az 5G-s hálózatokból, érintve ezzel a Huawei és a ZTE vállalatokat is.

A német kormány döntése értelmében a Deutsche Telekom, a Vodafone és a Telefonica Deutschland mobilszolgáltatók 2029-ig kivezetik a kínai gyártmányú berendezéseket a mobilhálózataikból. A lépés célja, hogy megvédjék az ország kritikus infrastruktúráját, amelyet Kína befolyása alatt potenciális biztonsági kockázatnak tekintenek.

A német belügyminiszter, Nancy Faeser bejelentette, hogy a kormány megállapodott a mobilszolgáltatókkal, és tájékoztatta a kínai kormányt is a tervről, nem számítva retorzióra. Kína német nagykövetsége azonban reagált a Reuters hírügynökség szerint, kijelentve, hogy a Huawei korlátozása vagy kizárása következményekkel járhat, és Berlin lépését „kegyetlen próbálkozásnak” nevezte a verseny elfojtására és a saját technológiájuk népszerűsítésére.

A kínai nagykövetség szerint az állítólagos biztonsági kockázatok csupán ürügyek, és hangsúlyozták, hogy semmilyen perdöntő bizonyíték nem támasztja alá a Huawei eszközeinek biztonsági kockázatát. A kivezetési folyamat két szakaszban történik: először az 5G-s adatközpontok maghálózati berendezéseiből távolítják el a kínai technológiákat 2026-ig, majd a második szakaszban, 2029-ig a kínai antennák, adótornyok és távvezetékek is eltűnnek a német mobilhálózatokból.